Woede over bonus voor Fortis-topman Votron

Fortis heeft de woede van de eigen aandeelhouders over zich afgeroepen door een extra bonus te verstrekken aan Jean-Paul Votron, de topman van de bankverzekeraar....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Graaf Maurice Lippens, de voorzitter van de raad van bestuur, gooide tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, olie op het vuur door als extra verklaring voor de bonus te melden dat door de koersval van het aandeel Fortis ook het management met zijn opties en aandelen ‘gestraft was’.

‘Ik heb een mooi huis verloren doordat het aandeel Fortis 50 procent minder waard is geworden sinds begin 2007’, reageerde aandeelhouder Valk: ‘Wij zijn de dupe van de zakkenvullers.’

Jan Maarten Slagter, voorzitter van de Vereniging Effectenbezitters (VEB) snapt niets van de redenering van Lippens. ‘Opties en aandelen voor de top hebben juist als functie dat het bestuur meevoelt met de aandeelhouder. Het is een vals argument wanneer u dit (deze compensatie, red.) introduceert in de beloningsdiscussie. Een applaus van de 550 aanwezige aandeelhouders was zijn deel.

Een aandeelhouder schreeuwde door de zaal dat hij een reactie wilde van Votron op zijn eigen beloning: ‘U kunt toch niet met droge ogen zo’n bonus accepteren?’ Votron verkoos niet te reageren.

Volgens Lippens, die ook voorzitter is van de ‘onafhankelijke’ commissie die de beloning voor de Fortis-top bepaalt, heeft Votron echter in 2007 een ‘uitzonderlijke prestatie geleverd in uitzonderlijk moeilijke tijden’. Votron krijgt de bonus voor de fusie met ABN Amro, voor het leiden van Fortis in de kredietcrisis en voor de samenwerking met de Chinese verzekeraar Ping An. Volgens Lippens is de kredietcrisis de belangrijkste oorzaak van de koersval van het aandeel Fortis. De crisis is een bewijs dat de mondialisering een feit is en dat geen enkele bank zich aan de gevolgen kan onttrekken.

Volgens de Fortis-topman mocht het loon van Votron al in 2006 omhoog, maar weigerde de Fortis-topman dat, omdat een ‘contract een contract is’. ‘Zo zit hij in elkaar. Ik heb daar veel respect voor’, voegde Lippens toe. De beloning kon nu wel omhoog, omdat de termijn van Votron afliep. De aandeelhouders stemden dinsdag in met een verlenging van drie jaar voor Votron, tegen een 73 procent hoger basissalaris.

Lippens relativeert de hoogte van de beloning van de Fortis-topman. Votron haalt met zijn bonus ‘niet de topvijf in Nederland’. Met zijn hele salaris van 3,9 miljoen euro, exclusief de bonus, zou Votron niet eens ‘bij de ‘top10 zitten.’

Slagter van de VEB bestrijdt niet dat Votron het goed heeft gedaan, maar vindt dat dit de normale werkzaamheden zijn voor een topman van Fortis.

De aandeelhouders mochten dinsdag niet stemmen over de beloning van Votron. Maurice Lippens belooft dat de Fortis-aandeelhouder volgend jaar dit recht wel zal krijgen, mits er iets ingrijpend verandert aan de beloning.

De Belgische Fortis-voorzitter reageerde geïrriteerd op het verwijt van een aandeelhouder dat een ‘inteeltclub’ had besloten over de beloning voor de topman. Volgens Lippens bestaat de beloningscommissie louter uit ‘onafhankelijke personen, die geen ja-knikkers zijn en bij wie integriteit voorop staat.’

De Fortisaandeelhouders mochten wel stemmen over de vestigingsplaats van Fortis NV in Nederland. Voor de overname van ABN Amro was Fortis gevestigd in Utrecht. Vanaf nu zal de statutaire zetel zich in Amsterdam bevinden. In Brussel heeft Fortis ook een hoofdkantoor.

VEB-voorzitter Slagter vroeg wanneer Fortis een eind gaat maken aan de situatie met twee hoofdkantoren, eentje in België en eentje in Nederland: ‘Inefficiënt en duur.’

Het Fortis-bestuur ziet de ‘biculturele achtergrond van de bank-verzekeraar juist als grote kracht. ‘Het levert grote voordelen op. De enige doublure is de dubbele jaarvergadering’, verklaarde de financiële topman Gilbert Mittler. Dinsdag vergaderde de Fortis-top eerst met de Belgische aandeelhouders. Hierna vloog het bestuur met een helikopter naar Utrecht voor de Nederlandse vergadering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden