WO-diploma kost maatschappij 167 duizend euro

De kosten voor een universitair masterdiploma zijn het afgelopen jaar opgelopen tot 167 duizend euro, bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Diploma's zijn het afgelopen jaar op alle onderwijsniveaus duurder geworden, door pogingen van de overheid om met meer geld betere leerkrachten aan te trekken.

Diploma-uitreiking bij de Rotterdam School of Management. Beeld anp

Het CBS neemt in de prijs van een WO-diploma ook de kosten van het hele voortraject mee, inclusief basis- en voortgezet onderwijs. Vooral in deze twee onderwijssectoren is de overheid meer gaan investeren in leerkrachten. Voor een VWO-diploma is de maatschappij ongeveer een ton kwijt, waarvan iets minder dan de helft naar het basisonderwijs gaat.

Ook het wetenschappelijk onderwijs zelf is duurder geworden. In 2013 besteedde het rijk 100 miljoen euro meer aan universiteiten dan het jaar ervoor, terwijl er maar weinig studenten bijkwamen. In het HBO bleven de uitgaven per student ongeveer gelijk.

Het overgrote deel van de onderwijskosten komt voor rekening van de overheid, maar ook het bedrijfsleven en huishoudens dragen een gedeelte bij. Huishoudens betalen schoolbijdragen en collegegelden, terwijl bedrijven een groot deel van de kosten dragen van stages en leerbanen.

Doordat MBO- en HBO-leerlingen steeds meer stagelopen, is het bedrijfsleven in die sectoren de afgelopen tien jaar relatief meer gaan bijdragen. De huishoudens nemen tegenwoordig juist een lager deel van de kosten voor hun rekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.