Witte Huis blijft achter Wolfowitz staan

De Amerikaanse regering zal president Paul Wolfowitz van de Wereldbank blijven steunen. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis woensdag laten weten in een reactie op de eis van het Europees Parlement voor het vertrek van de omstreden topman van de Wereldbank....

ANP/RTR

Bush prees Wolfowitz woensdag nog voor de leidende rol die de Wereldbank speelt bij het bestrijden van de armoede in de wereld. Bush bedankte Wolfowitz voor zijn getoonde leiderschap.

In het Europees Parlement stemde een meerderheid van socialisten, liberalen en Groenen woensdag in Straatsburg echter voor een resolutie die EU-voorzitter Duitsland vraagt te pleiten voor het vertrek van de Amerikaanse Wereldbank-president. De fractie van de Europese christen-democraten, de grootste in het Europarlement, stemde tegen. De zeven CDA-Europarlementariërs waren het wel eens met de oproep aan Wolfowitz om af te treden.

Kortgeleden kwam aan het licht dat Wolfowitz zich persoonlijk had bemoeid met een forse loonsverhoging van zijn vriendin. Zij was werkzaam bij de Wereldbank, maar werd wegens haar relatie met Wolfowitz overgeplaatst naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij de Wereldbank bleef ze wel op de loonlijst staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden