Wit voetje van Sarkozy omstreden

Franse makelaars wrijven zich vergenoegd in hun handen, nu president Nicolas Sarkozy ‘een Frankrijk van huiseigenaren’ wil. Daartoe wil hij hypotheekrente-aftrek gaan toestaan, wat tot veel debat aanleiding geeft....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Bij dit soort fiscale operaties hangt alles af van de details: wordt de aftrek volledig, of hooguit 20 procent, zoals wel is gesuggereerd? Komt er een beperking in het aantal jaren dat aftrek mogelijk is, of juist niet?

Afgaand op de bedragen die op het Franse ministerie van Financiën circuleren over de omvang van de staatskosten, is een vergelijking met de Nederlandse situatie voorbarig. Vier, hooguit vijf miljard moet de nieuwe regeling gaan kosten. Daarmee krijgen de Fransen heel wat minder te verdelen dan de Nederlanders, die voor 12 miljard euro aan rente aftrekken. Met zijn ruime aftrekmogelijkheden blijft Nederland een buitenbeentje in Europa – de nieuwe Franse regeling zal hoe dan ook beperkter uitvallen.

Een wel heel beperkte variant lanceerde de minister van Budget, Eric Woerth. Die dacht de staatsbegroting een dienst te bewijzen door te roepen dat de aftrekregeling alleen zou gaan gelden voor huisaankopen na 6 mei, de dag waarop Sarkozy tot president werd gekozen. Ook wilde hij geen hogere aftrek toestaan dan 20 procent, waar in Nederland 52 procent mogelijk is.

Maar Sarkozy zette zijn minister vervolgens publiekelijk te kijk door de groep gelukkigen aanzienlijk te verruimen. Alle huizenbezitters die nu rente moeten betalen, mogen die straks gaan aftrekken, ongeacht de datum van hun huisaankoop. Alleen liet de president in het midden voor hoeveel procent en over welke periode de aftrek zou gaan gelden – reden voor de oppositie om te roepen dat ‘de verwarring totaal is’ in het regeringskamp. Dat is rijkelijk overdreven.

Met zijn toezegging poogde de president tien dagen voor de parlementsverkiezingen een wit voetje te halen bij huiseigenaren. Bij Fransen staat het bezit van een eigen woning hoog in aanzien. Ook wordt het gevoeld als een vorm van veiligheid in een land waar voor de eigen oude dag niet of nauwelijks wordt gespaard. In Europees perspectief is het Franse huizenbezit tamelijk laag – maar 56 procent van de woningen is eigendom van de bewoners, aanzienlijk minder dan in Groot-Brittannië (70 procent), Spanje (82 procent) en Italië (68 procent).

Of die achterstand wordt goedgemaakt, valt te bezien. Zeker is dat de prijzen op de woningmarkt, die in het afgelopen jaar juist wat was gekalmeerd, weer zullen aantrekken. Want de worst die de hypotheekrente-aftrek nu eenmaal is, trekt kopers naar de markt, ook al is niet duidelijk hoe vet die is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden