Wisselend succes voor Dijsselbloem bij rondje Kamer

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën spreekt vandaag met de fractieleiders van oppositiepartijen over de begroting van 2014 en nieuwe bezuinigingen van circa 4 miljard. Verschillende oppositiepartijen stellen zich kritisch op, maar houden de deur naar onderhandelingen open.

Minister Jeroen Dijsselbloem voor aanvang van het gesprek met CDA-fractieleider Sybrand van Haersma BumaBeeld anp

Vooralsnog sprak de minister met 50Plus, SGP, ChristenUnie, PVV, D66 en CDA. Als laatste spreekt Dijsselbloem vandaag met de SP, morgen volgen nog Partij voor de Dieren en GroenLinks. De eerste gesprekken zijn verkennend en betreffen de procedure. Later zal het kabinet de plannen bekend maken en echt in onderhandeling gaan met de oppositie.

CDA
Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het goed mogelijk om de overheidsfinanciën op orde te brengen zonder de belastingen te verhogen. Hij zei dat de situatie nu totaal anders is dan een jaar geleden, toen het kabinet van VVD en CDA zich met gedoogpartner de PVV opsloot in het Catshuis om het eens te worden over miljardenbezuinigingen.

Buma hamert vooral op de werkgelegenheid. Nieuwe banen moeten de economische groei aanjagen en er ook voor zorgen dat het begrotingstekort gaat dalen.

D66
D66 wil anders dan de regeringspartijen VVD en de PvdA ook dit jaar extra bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. D66-leider Alexander Pechtold liet dat blijken nadat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën bij hem op bezoek was geweest.

'Ik heb gezegd dat wij niet alleen willen kijken naar 2014, maar ook in 2013 niet extra schuld willen doorschuiven naar volgende generaties. En het pakket aan hervormingen voor de jaren erna moet wel overeind blijven', zei Pechtold.

Pechtold heeft Dijsselbloem gezegd dat hij bereid is te kijken naar nieuwe bezuinigingsplannen van het kabinet. 'Deze minister heeft wel een stevig probleem. Ik zou niet graag in zijn schoenen staan.'

PVV
PVV-leiders Geert Wilders kon er kort over zijn op Twitter. Dijsselbloem kan steun voor zijn plannen 'op zijn buik schrijven'. De heren dronken wel een kop koffie, al met al kostte de bijeenkomst 7 minuten.

SGP
SGP-voorman Kees van der Staaij liet minder los op Twitter. Hij ontving Dijsselbloem vanochtendvroeg al. En noemde het gesprek 'goed'. Het wachten is op de cijfers van het CPB die morgen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden