Winstsprong Achmea blijft achter bij fusie-partner Rabo

Bank-verzekeraar Achmea, de beoogde fusiepartner van Rabobank, zag de winst in de eerste helft van dit jaar stijgen met 8,8 procent tot 383 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voor het hele jaar verwacht de directie van het bank- en verzekeringsconcern (Centraal Beheer, FBTO, Zilveren Kruis en Staal Bankiers) een stijging van het netto resultaat tussen de 7 en 12 procent. Vooral de schadepoot deed het goed met een winst van 74 miljoen over de eerste helft van dit jaar. Dat is 14 miljoen meer dan in de eerste helft van vorig jaar.

De groei bij Achmea is lager dan bij Rabobank, dat vorige week een 16 procent hogere winst meldde. Rabobank zag het balanstotaal toenemen met een kwart tot 484 miljard, Achmea met 8 procent tot 66 miljard gulden. Ook bijvoorbeeld verzekeraar Aegon liet onlangs een aanzienlijk hogere winstgroei zien van 19 procent.

'Maar wij zijn heel moeilijk vergelijkbaar met zulke branchegenoten', aldus een woordvoerder van Achmea. 'Aegon heeft een enorm buitenlands bedrijf, wij niet. Ik herinner mij dat Aegon Nederland zo'n 12 procent winstgroei liet zien. Daarbij komen wij al dichter in de buurt.' Achmea heeft zijn niet op winst gerichte ziekenfondsen begin dit jaar uit de groepscijfers gelicht om deze inzichtelijker te maken.

Voor het eerst telde het concern uit Zeist de resultaten mee van twee bedrijven die begin dit jaar werden verworven: PVF Pensioenen, de grootste Nederlandse uitvoerder van pensioen- en VUT-regelingen, en Europabank, een Belgisch bank- en leasebedrijf. Vooral door die acquisities steeg ook het aantal medewerkers met ruim duizend tot 9493.

De winst vóór belastingen steeg met 11,3 procent tot 460 miljoen gulden. Daarvan was 207 miljoen afkomstig uit pensioenen en levensverzekeringen, 74 miljoen uit schadeverzekeringen, 88 miljoen uit particuliere zorgverzekeraars en 64 miljoen uit bank- en hypotheekbedrijven zoals FBTO.

De fusiegesprekken met Rabobank zijn onlangs hervat. Het toezicht op deze fusie bracht onlangs de nieuwe Nederlandse kartelpolitie NMa in conflict met de Verzekeringskamer en De Nederlandsche Bank. Achmea 'heeft op dit moment nog geen standpunt bepaald' over deze twist.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden