Winstnemingen drukken Europese indices in de min

AMSTERDAM (ANP) - De belangrijkste Europese aandelenbeurzen zijn maandag kort na het middaguur niet uit het rood gekomen. Ze volgden daarmee de aandelenbeurzen in New York, die vrijdagavond in de min sloten. ,,Beleggers zijn wat gespannen over de stijgende rente'', aldus Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

,,Door de stijgende rente vinden er nogal wat winstnemingen plaats'', zegt Zwaneveld. Er is maandag weinig bedrijfsnieuws voorhanden dat richting kan geven. Deze week staat er veel belangrijk macro-economisch nieuws uit de Verenigde Staten op de agenda.

Later op de dag wordt het aantal verkochte huizen in de afgelopen maand bekendgemaakt. De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, neemt donderdag een besluit over de rente.

Beurzen Londen en Parijs

De AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, stond maandag vroeg in de middag op 546,27 punten. Dat betekent een daling van 0,5 procent ofwel 2,48 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde 0,9 procent (6,49 punten) lager op 725,24 punten. De aandelenbeurzen in Londen en Parijs gingen met respectievelijk 0,3 en 0,9 procent naar beneden. Frankfurt verloor 1,2 procent.

Vastgoedfonds Unibail Rodamco, het fusieproduct tussen het Nederlandse Rodamco en het Franse Unibail, was met 2,8 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Volgens handelaren was er geen duidelijke reden. Het handelsvolume van het aandeel Unibail was bovendien laag.

Verlies ABN

Zwaargewicht ABN Amro leed een verlies van 1,5 procent. ,,Beleggers wachten op nieuws inzake de overnamestrijd rondom het bankconcern'', zei een handelaar. De hoge raad krijgt maandag of dinsdag een advies van de advocaat-generaal rondom de verkoop van ABN Amro-onderdeel Lasalle. Dat advies wordt meestal opgevolgd.

Verf- en chemieconcern Akzo Nobel was met 0,2 procent een opvallende daler. De onderneming overweegt zijn indicatieve bod op de Britse verf- en lijmfabrikant ICI te verhogen tot 650 pence per aandeel. Dat berichtte de Britse zondagskrant The Observer. Volgens verscheidene Britse media probeert Akzo Nobel zijn grootste aandeelhouders warm te maken voor een hoger bod.

Stijger Hagemeyer

Er was een handjevol stijgers in de AEX. Handelshuis Hagemeyer was met een winst van 1,4 procent koploper. Arcelor Mittal volgde met 0,9 procent winst. Het staalbedrijf had profijt van een koersdoelverhoging. Rabo Securities heeft het koersdoel voor het aandeel met 5 euro verhoogd naar 57 euro. De zakenbank handhaaft het koopadvies voor het staalconcern.

Voedingsmiddelenbedrijf Numico noteerde een plus van 0,8 procent. Chipmachinemaker ASML profiteerde van het goede sentiment in de chipsector en won 0,2 procent. De prijzen van gehegenchips zijn de afgelopen tijd gestegen. Desondanks verloor de in de MidKap-index genoteerde toeleverancier van de chipindustrie ASM International 1 procent.

Opmerkelijke daling Tele Atlas

Tele Atlas was in de MidKap-index een opmerkelijke daler. De leverancier van digitale kaarten heeft een overeenkomst gesloten met Bakosurtanal, de overheidsinstantie in Indonesië die zich bezighoudt met het maken en bijhouden van kaarten. Tele Atlas verloor 1,7 procent.

De London Stock Exchange (LSE) verloor op de beurs in Londen 0,6 procent. De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, grootaandeelhouder van het Britse beursbedrijf, verzet zich wellicht tegen de fusieplannen van LSE en Borsa Italiana. Dat schreef de Britse krant The Independent maandag. De euro was maandag 1,345 euro waard. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3442 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden