Winstgroei van Numico groter dan ooit tevoren

Numico heeft zijn bestaan als zelfstandige onderneming afgesloten met een recordgroei. De omzet lag het afgelopen halfjaar 12,4 procent hoger dan een jaar eerder....

Bennink, die ruim vijf jaar geleden aantrad, gaf zijn laatste persconferentie bij de producent van voedsel voor baby’s en ziekenhuispatiënten. De oud-werkgever van Bennink, het Franse Danone, heeft 12,3 miljard euro voor de onderneming geboden. Numico zal naar verwachting binnenkort van de beurs verdwijnen. Na de overname zal Bennink de onderneming verlaten, met medeneming van 81 miljoen euro, het bedrag dat hij overhoudt aan zijn aandelen- en optiepakket.

Numico verkocht het afgelopen halfjaar 8 procent meer potjes (Olvarit) en pakjes (Nutrilon) babyvoeding. De rest van de omzetgroei van 12 procent was te danken aan prijsverhogingen. De groei zat vooral in Azië waar Numico 15 procent meer omzet boekte. Ook in Rusland, Indonesië, Turkije en Vietnam kiezen steeds meer ouders voor Numico.

In West-Europa is de markt grotendeels verzadigd. Numico heeft ongeveer 40 procent van de markt in handen. Om de omzet te laten groeien, heeft Numico opnieuw in bijna heel Europa de prijzen verhoogd. Het concern kan dit tot nu toe ongestraft doen. Weliswaar nam de concurrentie toe – zowel Kruidvat en Albert Heijn verkopen sinds enige tijd babyvoeding onder het huismerk – maar Numico heeft daar vooralsnog weinig last van. Het enige Europese land waar Numico het slecht doet, is Frankrijk. Het marktaandeel daalde van 14 naar 10 procent. Marktleider in Frankrijk is de toekomstige eigenaar van Numico, Danone.

De winst stond het afgelopen halfjaar onder druk doordat de prijzen van wei en lactose scherp stegen. In april en mei waren er tekorten. De prijzen zijn nu weer stabiel en Numico heeft de levering van grondstoffen voor het komende jaar veilig gesteld. Ondanks de hogere kosten, slaagde Numico erin de winstmarge in de sector babyvoeding te verhogen tot 19,1 procent.

De totale omzet van de divisie babyvoeding kwam uit op 1 miljard euro, waarmee ze 71 procent van de totale concernomzet voor zijn rekening neemt. Dat aandeel neemt wel af, want de andere divisie van Numico, klinische voeding, groeit harder. De omzet van deze divisie die voeding levert aan herstellende ziekenhuispatiënten die nog geen normaal voedsel tot zich kunnen nemen, nam het afgelopen jaar met bijna 15 procent toe. De groei is gelijk verdeeld over alle markten waar Numico ook actief is.

Analisten zijn bang dat Danone te veel voor de Numico heeft betaald. Bennink heeft volgens hen al het maximale uit de onderneming gehaald. Voor de Fransen zou er geen eer meer te behalen zijn.

‘Na de bekendmaking van het bod heb ik al gezegd dat het vertrek van de topmannen een risico vormt voor de onderneming’, zei analist Andrew Wood tegen het persbureau Bloomberg. ‘Als ik deze resultaten zie, wordt dat risico alleen maar groter.’

Financieel directeur Jean-Marc Huët liet tijdens de presentatie van de jaarcijfers zien hoe Numico onder Benninks bewind is veranderd. Toen Bennink in 2002 aantrad, groeide de omzet met 5,0 procent. In de jaren daarna werd dat percentage gestaag opgevoerd, nu is de groei tweeënhalf keer zo groot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden