Winstgroei Heineken valt tegen

Een onvoorziene optelsom van 'uitzonderlijke factoren' heeft ertoe geleid dat Heineken maandag voor het eerst in zijn geschiedenis een winstwaarschuwing heeft uitgebracht....

Van onze verslaggever Bart Dirks

Heineken verwacht dat de winst dit jaar ongeveer gelijk zal zijn aan die van 2002. Eind februari, bij de presentatie van de jaarcijfers over vorig jaar, beloofde bestuursvoorzitter Thony Ruys 'ondanks onzekerheden wederom een jaar met winstgroei'.

Het breken van die belofte kwam gisteren hard aan op de beurs. Analisten verlaagden hun beoordeling van het aandeel, dat massaal in de verkoop ging. Het AEX-fonds daalde met 12,2 procent.

Het moederbedrijf van onder meer Heineken, Amstel, Brand en Wieckse Witte had de afgelopen maanden te kampen met lagere bierverkopen in de belangrijke markten van de VS, Nederland, Griekenland, Frankrijk en het Verre Oosten. Ook de sterke euro en toegenomen pensioenlasten zetten het resultaat onder druk.

Het concern verwacht voor heel 2003 een negatief effect van de zwakke dollar ten opzichte van de euro van 30 miljoen euro. Voor de overige valuta, zoals de Poolse zloty, wordt in het eerste halfjaar rekening gehouden met een negatief effect van 25 miljoen euro.

Los van de ongunstige dollarkoers viel voor Heineken in de VS ook de afzet tegen. Het concern had ingezet op een afzetstijging van 7 procent. In plaats daarvan moest Heineken in het eerste kwartaal van dit jaar een daling incasseren van 5 tot 6 procent.

Een nadere uitspraak over de winstverwachting zal Heineken pas op 10 september geven, als de halfjaarcijfers worden bekendgemaakt. Het bedrijf benadrukt dat een aanzienlijk gedeelte van de bierafzet in de zomermaanden juli en augustus wordt gerealiseerd.

Op de lange termijn maken beursanalisten zich minder zorgen over Heineken. Zo zal de operationele winst oplopen dankzij de recente overname van de Oostenrijkse brouwer BBAG. Wel moet het concern meer rentelasten betalen, aangezien die acquisitie deels met geleend geld is gefinancierd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden