Winstgroei Aegon zet dit jaar onverdroten door

Verzekeraar Aegon heeft zo'n goed eerste kwartaal achter de rug dat de winstverwachting voor het hele jaar nu al is opgeschroefd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De winststijging vorig jaar was voor een groot deel te danken aan een uitzonderlijk goed vierde kwartaal. Sinds begin vorig jaar zijn de resultaten ieder kwartaal sneller gegroeid, een ontwikkeling die zich in de eerste drie maanden van dit jaar heeft voortgezet.

In de verwachte winststijging tot ruim 1,8 miljard gulden is nog geen rekening gehouden met de winstbijdrage van het Amerikaanse Providian. Eind vorig jaar legde Aegon het recordbedrag van 6,1 miljard gulden op tafel voor de overname van de verzekeringspoot van deze financiële groep in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky. De afronding van de overname wacht nog op toestemming van de Amerikaanse fiscus. Aegon verwacht dat Providian vanaf juni of juli deel uitmaakt van het concern en vanaf dat moment ook bijdraagt aan de winst.

Beleggers op de Amsterdamse beurs reageerden enthousiast op de optimistische berichten vanuit Den Haag, waar de aandeelhouders van Aegon bijeen waren voor de jaarlijkse vergadering. Direct na de bekendmaking van de hogere winstverwachting boekte het aandeel Aegon flinke koerswinst. De stukken stegen 1,10 gulden op 142,70, waar ze eerder op de dag nog een verlies van maximaal 1,50 hadden genoteerd. Bij het slot was de koers verder opgelopen tot 143,70 gulden.

Aegon presteerde in het eerste kwartaal opnieuw beter dan verwacht. De winst is in de eerste drie maanden van dit jaar met 24 procent gestegen tot ruim 403 miljoen. Autonome groei zorgde voor een winststijging van 18 procent, een gunstige ontwikkeling van de wisselkoersen, vooral de hoge dollar en het dure Britse pond, zorgde voor een meevaller van 5 procent.

Bij alle activiteiten waren de resultaten beter. Het schadebedrijf realiseerde de grootste winstgroei: 35 procent tot 31 miljoen. De toename was vooral te danken aan lagere schadelasten.

Het resultaat uit levensverzekeringen, verreweg de belangrijkste activiteit, nam met 26 procent toe tot 462 miljoen. Nederland deed het in de eerste drie maanden nog iets beter dan Amerika. In Nederland kwam de winststijging uit op 29 procent (333 miljoen), terwijl het resultaat in Amerika met 18 procent toenam (188 miljoen). Het eigen vermogen steeg van 11,3 miljard tot 12,7 miljard.

Na de definitieve overname van Providian met een omzet van 2,6 miljard dollar, haalt Aegon ruwweg de helft van de concernomzet uit de VS. Nu is Nederland nog veruit de belangrijkste markt voor het verzekeringsconcern. Van de totale winst voor belastingen in het eerste kwartaal van 518 miljoen gulden werd nog 333 miljoen op de thuismarkt verdiend. De VS was goed voor 188 miljoen, de Britten voor 46 miljoen.

De overige landen waar Aegon actief is - Hongarije, Spanje, België, Taiwan en Duitsland - droegen 15 miljoen bij. Het Duitse Moneymaxx, een aan een beleggingsfonds gekoppelde levensverzekering en een variant op Koersplan van Spaarbeleg, vormt het enige vlekje op het blinkende Aegon-blazoen. Moneymaxx levert nog steeds aanloopverliezen op. Eind vorig jaar hadden vierduizend Duitsers 93 miljoen mark ingelegd bij Moneymaxx.

Zakenbank en Aegondochter Labouchere heeft zijn winst vorig jaar vrijwel weten te verdubbelen van 19 miljoen tot 37,7 miljoen. Net als veel concurrenten profiteerde Labouchere van het gunstige beursklimaat. De winst viel bovendien mooi uit door een bijzondere bate van 5,3 miljoen, mede dankzij de verkoop van de gespecialiseerde valutahandelaar Wallich & Matthes. Labouchere verwacht dit jaar zeker een gelijk resultaat te behalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden