Winstexplosie bodemonderzoeker Fugro

De bodemonderzoeker Fugro in Leidschendam profiteert volop van de intensieve speurtocht van de oliemaatschappijen naar nieuwe oliebronnen en gasbellen. De winst van Fugro zal dit jaar verdubbelen tot rond de 100 miljoen euro....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Fugro is de wereldmarktleider in geavanceerd bodemonderzoek. Bijna 70 procent van de omzet van 1,1 miljard euro komt uit onderzoeksopdrachten van de oliemaatschappijen. Het grootste Nederlandse ingenieursbureau, dat met achtduizend werknemers actief is in meer dan zestig landen, ziet de omzet dit jaar stijgen met 10 procent.

Maar de winst explodeert. Bij de publicaties van de halfjaarcijfers zei Fugro nog te rekenen op een marge van 7,5 tot 8 procent. Die verwachting is nu opgetrokken tot minimaal 8 procent. Over de eerste zes maanden kwam de winst uit op 32 miljoen euro. Over heel 2004 maakte Fugro een winst van 49,3 miljoen.

De winstsprong komt door de hogere bezettingsgraad van de schepen, de meetvliegtuigen en de onderwaterrobots van Fugro. ‘We kunnen veel effcienter werken’, zegt bestuursvoorzitter Klaas Wester, die dit jaar Gert-Jan Kramer opvolgde die de onderneming 23 jaar heeft geleid.

‘Bovendien’, zegt Wester’, kunnen we ons permitteren de opdrachten met de hoogste marges eruit te pikken. Wij zijn gespecialiseerd in zeer geavanceerd onderzoek. Hoe moeilijker het werk, hoe leuker wij het vinden.’

Fugro profiteerde in de afgelopen maanden van de orkanen in de Golf van Mexico. De schade aan de olie-installaties in dat gebied leverde het bedrijf extra werk op. Maar afgezien van deze incidentele meevaller, ziet Wester een blijvend gunstige markt voor Fugro. Door de hoge olieprijs investeren de grote energieconcerns vele miljarden extra in de zoektocht naar olie en vooral gas.

Fugro is in verschillende stadia bij deze zoektocht betrokken. Wester: ‘Wij onderzoeken de bodem op de kansrijkste plekken voor olie- en gasvoorkomens.’ Zo kreeg Fugro deze maand een order van het Noorse Statoil van 40 miljoen euro om de Noorse kustwateren te onderzoeken.

Maar ook nadat is aangetoond dat de bodem olie of gas bevat, komt Fugro in beeld. Wester: ‘Wij leveren de gegevens over de fundering van de installaties die de olie en het gas naar boven moeten halen, en de gegevens over de stroming en de waterdiepten aan de ontwerpers van nieuwe installaties.’

Fugro deed de afgelopen jaren overal ter wereld tientallen overnames. De overnamemachine leek in augustus van dit jaar even te stokken nadat de Franse concurrent CGG het Noorse Exploration Resources voor de neus van Fugro wegkaapte. De Fransen boden 285 miljoen voor het Noorse bedrijf, waarmee Fugro samenwerkte. Fugro wilde niet verder gaan dan 250 miljoen.

Wester treurt er niet over. ‘We laten nu zelf een nieuw, modern schip bouwen, nu we niet gebruik kunnen maken van de schepen van Exploration Resources.’ Bovendien blijven er volgens Wester voldoende mogelijkheden over. ‘Het is niet zo dat het Noorse bedrijf onze laatste kans was.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden