'Winstbelasting mogelijk strijdig met recht EU'

AMSTERDAM (ANP) - De Hoge Raad heeft vrijdag een besluit genomen met mogelijke gevolgen voor de Nederlandse winstbelasting. De raad heeft het Europese Hof gevraagd te bekijken of de belasting in strijd is met Europees recht.

Als dit het geval is, kan dat een financiële meevaller betekenen voor Nederlandse bedrijven met buitenlandse dochters.

Eerder oordeelde het hof al dat de Engelse winstbelasting in strijd was met Europese regels. Adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) had de zaak in Nederland voor de rechter gebracht naar aanleiding van die zaak.

'Omheining'

,,De Nederlandse wetgever heeft een fiscale 'omheining' om Nederland geplaatst, waardoor fiscaal alleen rekening wordt gehouden met binnenlandse verliezen'', aldus Frank Engelen, partner bij PwC en hoogleraar internationaal belastingrecht aan de Universiteit Leiden. ,,De Hoge Raad twijfelt of een dergelijk systeem in Europa wel mogelijk is.''

Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan heeft nu besloten dat vragen moeten worden gesteld aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. De kans bestaat volgens PwC dat het hof besluit dat Nederlandse multinationals verliezen van hun buitenlandse dochters kunnen aftrekken. Bedrijven hoeven dan minder belasting te betalen. Het zou om honderden miljoenen per jaar gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden