Winst van BPI blijkt toch verlies

Banca Popolare Italiana (BPI), de grootste tegenstander van ABN Amro tijdens het gevecht om de Italiaanse bank Antonveneta, heeft gesjoemeld met de boekhouding....

BPI meldde over 2004 een winst van 168 miljoen euro. Op last van de beursautoriteit Consob is dat resultaat nu omgezet in een verlies van 27 miljoen euro. BPI, eerder bekend onder de naam Banca Popolare di Lodi, had onder meer de kosten van enkele financiële constructies niet in de cijfers meegenomen.

Het betreft onder meer derivatencontracten die via Deutsche Bank liepen. Deze bank is eveneens voorwerp van onderzoek door Consob, en werd vorige week vanwege een andere transactie in Italië al op de vingers getikt. Uit vrees voor verdere reputatieschade herziet de Duitse bank nu zijn interne regels voor risicomanagement en klantselectie.

Deutsche Bank verstrekte onder meer een lening van een miljard euro aan Stefano Ricucci. Deze vastgoedmagnaat fungeerde als een van de stromannen voor BPI om het belang in Antonveneta – buiten het gezichtsveld van de toezichthouders – te helpen vergroten. BPI genoot bij zijn acties de steun van Antonio Fazio, president van de Italiaanse centrale bank.

De Italiaanse regering komt vandaag bijeen om de opvolging van Fazio te bespreken. Hij trad vorige week af nadat de roep om zijn vertrek steeds luider werd. Zijn rol wordt onderzocht door Justitie. Hij onderhield warme banden met ex-BPI-topman Fiorani, blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken. Van hem ontving Fazio de afgelopen jaren bovendien tal van dure geschenken, waaronder Dom Perignon-champagne en een horloge van het merk Cartier.

ABN Amro werkt intussen aan de afwikkeling van de overname van Antonveneta. Afgelopen vrijdag werd het beslag op BPI’s Antonveneta-aandelen opgeheven. ABN Amro verwacht de stukken binnen enkele dagen in bezit te hebben, waardoor het belang van de Nederlandse bank op 56 procent komt.

Nog eens circa 14 procent zal komen van de aandelenpakketten van eerdergenoemde Ricucci en andere zakenlieden, maar deze stukken zijn nog niet vrijgegeven door de Italiaanse autoriteiten. Vervolgens zal ABN Amro een bod doen op de resterende aandelen.

Bronnen binnen ABN Amro verwachten niet dat de bank erin zal slagen meer dan 90 procent van Antonveneta te verwerven. Diverse regionale aandeelhouders zullen er mogelijk voor kiezen hun stukken niet te verkopen, zodat Antonveneta zijn beursnotering in Milaan voorlopig zal behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden