Winst van ABN Amro fors omlaag na tal van tegenvallers
Tal van tegenvallers hebben de winst van de bank de laatste maanden van vorig jaar fors gedrukt. Het aandeel is nog 16,51 euro waard, 1,24 euro minder dan bij de beursgang in november.
ABN Amro legde woensdag bij de presentatie van haar nieuwe kwartaalresultaten de nadruk op de jaarcijfers, maar de aandeelhouders keken daar dwars doorheen. De tegenvallende winst over de laatste drie maanden van 2015 kwam de bank op een koersdaling van 4,6 procent te staan.
Later op de handelsdag dreef het ABN Amro-aandeel met de rest van de beurs naar boven, maar het bleef de hele dag ondergemiddeld presteren. De slotkoers was 16,51 euro, een stuk lager dan de introductieprijs van 17,75 euro waarmee de bank in november naar de beurs ging. Dit is vervelend voor minister Dijsselbloem want hij wil waarschijnlijk nog dit jaar een volgende pluk aandelen ABN Amro verkopen. Maar dat moet dan wel kunnen tegen een gunstige prijs. De staat bezit nog 77 procent van de aandelen.
129 miljoen euro meer aan heffingen
De povere kwartaalwinst was de belangrijkste verklaring voor het gebrek aan enthousiasme onder beleggers. De nettowinst, 272 miljoen euro, was 32 procent lager dan in het vierde kwartaal van 2014. ABN Amro weet dit onder meer aan hogere bankenheffingen. De bank was eind vorig jaar 129 miljoen euro meer kwijt aan wettelijke heffingen dan het jaar ervoor.
De kwartaalresultaten werden ook aangetast door twee voorzieningen die ABN Amro moest nemen wegens schadeclaims van gedupeerde klanten. Een van die dossiers is de verkoop van rentederivaten aan mkb-klanten. ABN Amro moet op last van toezichthouder AFM hogere schadevergoedingen betalen aan deze klanten.
Het andere juridische wespennest zijn zogenoemde 'Euriborhypotheken'. Een rechter oordeelde in november dat ABN Amro daarop een te hoge rente in rekening heeft gebracht. ABN Amro gaat vooralsnog uit van een schadepost van ruim 40 miljoen euro.
Dalend kostenniveau
Een aantal structurele ontwikkelingen zijn ook niet in het voordeel van ABN Amro. Het kostenniveau daalde in 2015, maar in het vierde kwartaal nam het weer toe. Dat kwam deels door de tegenvallers met de Euriborhypotheken en de mkb-rentederivaten, maar dat verklaarde niet de hele stijging. Wat de oorzaak dan wel was, maakten bestuursvoorzitter Gerrit Zalm en financieel directeur Kees van Dijkhuizen gisteren niet duidelijk. Van Dijkhuizen stelde desondanks vol vertrouwen dat ABN Amro de voor 2017 beloofde kostenreductie gaat halen.
Een andere zorgelijke ontwikkeling voor ABN Amro is de toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Pensioenfondsen en verzekeraars snoepen steeds meer marktaandeel af van de banken. Daardoor, en doordat huiseigenaren extra aflossen op hun hypotheek, kromp de hypotheekportefeuille van ABN Amro licht.
De Europese Centrale Bank maakt ABN Amro ook het leven zuur. De ECB laat banken tegenwoordig rente betalen over de miljardenreserves die ze verplicht in Frankfurt moeten aanhouden. In maart gaat die rente waarschijnlijk verder omhoog. Dat jaagt de Europese banken op kosten en tast zo hun winstgevendheid aan. Zalm had gisteren geen goed woord over voor het rentebeleid van ECB-president Mario Draghi. 'Het werkt niet, het creëert slechts zeepbellen in de economie, hij kan er maar beter mee ophouden.'
Een positief element in het kwartaalverslag was de halvering van de kredietverliezen in 2015, een gevolg van de verbeterende economie.
Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.