Winst Shell verdrievoudigd dankzij hogere olieprijs; raffinaderijen draaien op volle toeren

De resultaten van oliemaatschappij Shell zijn enigszins hersteld van de zware klappen van een jaar geleden. De winst over de eerste helft van het jaar kwam uit op 5,1 miljard dollar, een verdrievoudiging ten opzichte van vorig jaar (1,7 miljard dollar).

Een raffinaderij van Shell in IrakBeeld afp

Vorig jaar was ook wel het financiële dieptepunt voor Shell. Toen kwam de prijsdaling van ruwe olie, van 110 dollar per vat naar minder dan 50 dollar nu (en gedurende enige maanden zelfs rond 30 dollar), in zijn volle omvang binnen. In de eerste helft van 2015 was dat nog niet helemaal doorgedrongen; toen lag de winst nog op 8,1 miljard dollar.

Op de beurs opende het aandeel Shell ruim een half procent hoger, maar tijdens de persconferentie die volgde op de bekendmakingen, gebeurde iets opmerkelijks. Shells bestuursvoorzitter Ben van Beurden zei zich niet niet bezorgd te maken over het toenemende aantal landen dat aankondigt rond 2040 de verkoop van verbrandingsmotoren te verbieden. Tot nu toe hebben onder meer Noorwegen, Frankrijk, en deze week Groot-Brittannië dat gedaan. Van Beurden, die onthulde dat de volgende auto die hij koopt zeker een elektrische zal zijn, zei dat Shell rekening houdt met een scenario waarbij de verkoop van fossiele autobrandstof al voor 2030 zal afnemen. Hij noemde dat 'een heel agressief scenario', maar zelfs dat verregaande scenario boezemt hem geen vrees in: 'Ook in de periode daarna zal autobrandstof verkocht worden, zij het dat dat langzaam zal afnemen.' Hij had de zin nog niet uitgesproken of de beurskoers dook een procent naar beneden. En herstelde zich overigens weer bijna even snel.

Honderden ontslagen

De resultaten zijn verbeterd door een iets hogere olieprijs, een strakke kostenbeheersing, en doordat de raffinaderijen van het concern weer volop draaien om aan de vraag naar benzine en diesel te voldoen. Het herstel van de winst ligt ongeveer op het niveau dat analisten, gepolst door persbureau Bloomberg, hadden verwacht. Gisteren werd nog bekend dat Shell weer enkele honderden mensen gaat ontslaan.

De grootste verbetering realiseerde Shell door het resultaat van het zoeken naar en winnen van ruwe olie. Die tak van het bedrijf leed een jaar geleden een gigantisch verlies van 2,8 miljard dollar. Het afgelopen halfjaar was er weer een winstje, van 879 miljoen. In de winning en verkoop van aardgas, een alsmaar groeiend onderdeel van het concern, steeg de winst van 1,8 miljard dollar naar 2,3 miljard.

Shell lijkt gewend te zijn geraakt aan de lage olieprijs, die sinds de laatste maanden van 2014 daalde van ruim 110 dollar per vat naar nog geen 50 dollar, zonder uitzicht op herstel. Ook andere oliemaatschappijen zijn die klappen weer te boven. Door drastisch op de kosten te besparen en door de investeringen in oliewinning te beperken, hebben de oliemaatschappijen hun winsten weer hersteld.

De schulden werden weer iets verlaagd. Vorig jaar kocht Shell het Britse gasbedrijf BG en moest daarvoor 53 miljard dollar op tafel leggen, dat goeddeels werd geleend. Sindsdien is het bezig andere bezittingen af te stoten om die leningen terug te betalen. De omzet steeg van 107 miljard dollar naar 144 miljard, voor een deel dankzij de inlijving van de BG Group.

Van Beurden zei grote moeite te hebben met de plannen van de Nederlandse regering om de gasproductie in Groningen in te krimpen. Niet zozeer tegen de krimp zelf van 10 procent verzet hij zich, zei hij. 'De regering stelt in een overmaat van voorzorg dat niet is vast te stellen wat een veilig niveau van gaswinning is. Dat betekent dat wij niet weten waar we aan toe zijn. Dat plaatst ons in een onmogelijke positie.' Shell procedeert tegen de beperking van de gasproductie bij de Raad van State.

Lees verder over Shell

Woensdag kondigde Shell aan dat het bedrijf opnieuw Nederlandse banen schrapt in een poging te 'versimpelen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden