Winst Shell en Exxon keldert

Beleggers in Shell reageerden vandaag opgelucht op de eerste kwartaalcijfers van het olie- en gasbedrijf dit jaar. Ondanks een scherpe bruto winstdaling van 56 procent, steeg het aandeel Shell licht in waarde na de herhaalde toezegging dat het bedrijf een riant dividend blijft uitkeren van 0,47 dollarcent per aandeel; haar kosten blijft verlagen en doorgaat met het inkopen van eigen aandelen.

Beeld ANP XTRA

Het beeld bij Shell is daarmee vergelijkbaar met dat bij Exxon Mobil, het grootste oliebedrijf ter wereld dat gisteren eveneens haar kwartaalresultaten presenteerde. De winst van Exxon daalde met 46 procent en kwam uit op 4,94 miljard dollar, tegen 9,4 miljard in 2014.

Voor Exxon was het het slechtste kwartaalresultaat sinds 2009. Niettemin zijn de cijfers beter dan veel analisten op Wall Street hadden voorspeld. Datzelfde gold voor Shell, dat exclusief eenmalige posten, een winst maakte van 'slechts' 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro).

Vorig jaar was de bruto winst van Shell nog 7,3 miljard dollar (toen: 5,2 miljard euro), en dat was destijds al een daling ten opzichte van de resultaten het jaar ervoor, toen de bruto winst uitkwamen op 7,5 miljard dollar.

Niet lijden

Bij beide bedrijven wordt de lagere bruto winst volledig toegeschreven aan de bijna halvering van de ruwe olieprijs. Volgens veel analisten zou de winst daardoor eigenlijk nog lager uitkomen, waardoor de markt relatief opgelucht reageerde op de werkelijke resultaten.

De nettowinst van Shell, waarop het dividend wordt gebaseerd, daalde overigens met 2 procent tot ruim 4,4 miljard dollar.

Net als Shell deed Exxon de toezegging dat aandeelhouders niet onder de gedaalde winst zullen lijden. Het dividend zal met 6 procent worden verhoogd, waardoor de kosten daarvan per kwartaal stijgen met 168 miljoen.

Proefboring

Shell houdt deze zomer rekening met moeizame public relations omdat het bedrijf klaar staat om te beginnen met de exploratie naar olie en gas in Arctisch gebied boven Alaska. Volgens financieel directeur Simon Henry is op dit moment een 'armada van 25 schepen' verzameld voor de eerste proefboring deze zomer. 'We lopen op schema en sommige vergunningen worden op het laatste moment verstrekt', zei hij tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Begin deze maand enterden zes actievoerders van Greenpeace het boorplatform dat op weg is naar het poolgebied boven Alaska om te protesteren tegen de boringen. Na enkele dagen werd de actie weer opgeheven. Milieugroepen hebben aangekondigd zich actief tegen de boringen te blijven verzetten.

De lage prijs van ruwe olie beperkt de winst bij de olie- en gaswinning, maar zorgt voor lagere kosten binnen het bedrijf zelf en voor hogere opbrengsten vande raffinaderijen, die meer winst maken op hun eindproducten.

Exxon verloor geld op exploratie en productie in de Verenigde Staten en maakte de helft minder winst op productie elders. Maar de winsten op raffinage en marketing namen juist toe.

Positie versterken

Eerder deze week presenteerden ook BP, Total en ENI meevallende resultaten vanwege de forse winsten die hun raffinaderijen kunnen maken bij een lage olieprijs.

De olie- en gasproductie van Shell daalde het eerste kwartaal met twee procent en kwam uit op 3,166 miljoen vaten olie-equivalenten per dag. Dier daling kwam volledig door de verkoop van onderdelen of beëindiging van activiteiten, zoals in Abu Dhabi en Nigeria. Als deze niet worden meegerekend, stijgt de olieopbrengst juist met één procent. Bij Exxon steeg de productie twee procent, ondermeer dankzij nieuwe bronnen in Papoea Nieuw Guinea.

Shell verwacht dat de winst in het lopende kwartaal gedrukt wordt door de lagere gasproductie in Groningen en geplande onderhoudswerkzaamheden bij grote installaties in Qatar, de Golf van Mexico en Canada. Eerder deze maand kondigde het de overname aan van de Britse gasproducent BG, waarvoor 64 miljard euro zal worden betaald.

Met de overname, die nog moet worden goedgekeurd, wil Shell haar positie in transport en productie van vloeibaar gas versterken. Het afgelopen kwartaal verkocht Shell 6,17 miljoen ton LNG, een stijging van één procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden