Winst SBM Offshore stijgt explosief

SCHIEDAM (ANP) - SBM Offshore heeft de nettowinst vorig jaar explosief zien toenemen. De toeleverancier voor de buitengaatse olie-industrie profiteerde van de aantrekkende investeringen van grote oliemaatschappijen in hun zoektocht naar nieuwe bronnen.

De nettowinst steeg tot 222 miljoen van 99 miljoen dollar in 2004, meldde SBM Offshore maandag. De toename was verder te danken aan een eenmalige boekwinst op de verkoop van een olieproductie- en opslagschip aan ExxonMobil, waarvan de hoogte niet is bekendgemaakt. De omzet groeide van 1,1 miljard naar 1,5 miljard dollar.

De resultaten, die in lijn lagen met de verwachtingen van analisten, zijn voorlopige cijfers. Op 29 maart worden de definitieve jaarcijfers bekendgemaakt.

Verwachting

SBM Offshore verwacht dat de aantrekkende investeringen in de buitengaatse olie- en gaswinning ook dit jaar doorzet. Vorige week nog sleepte het bedrijf uit Schiedam nog orders binnen ter waarde van 1,5 miljard dollar.

De grote oliemaatschappijen zijn sinds de zomer van 2004 druk doende nieuwe olieputten te vinden om hun slinkende reserves aan te vullen. SBM, dat drijvende productie- en opslagschepen maakt voor buitengaatse oliewinning, verwacht dat het aantal orders in dit segment de komende jaren zal verdubbelen.

Aandeelhouders van SBM Offshore kunnen een dividend tegemoet zien van usd 3,25, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Het orderboek van SBM Offshore bedroeg aan het einde van het boekjaar 4 miljard dollar, hetzelfde als eind 2004.

SBM Offshore is het resultaat van de afsplitsing van de verlieslatende scheepswerven van IHC Caland in 2004. Sindsdien richt het berijf zich volledig op de productie van drijvende olieproductie- en opslagschepen. Daarnaast biedt het Rotterdamse bedrijf aanverwante offshoresystemen- en diensten aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden