Winst Rabo stijgt met 12 procent

Rabobank verdiende de eerste helft van dit jaar vooral op de particuliere markt aan het verschil tussen rente op spaarrekeningen en uitgeleend geld....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Het renteresultaat steeg met 7 procent tot 3.133 miljoen euro, meldde bestuursvoorzitter Bert Heemskerk maandag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Andere inkomsten van Rabobank kwamen uit effectenprovisies en van verzekeringsdochter Interpolis en vermogensbeheerder Robeco.

Heemskerk verwacht dat de rentemarge, het verschil tussen de spaarrente en de rente op kredieten, de komende tijd verder zal gaan 'verkrappen'. Aan de ene kant moeten banken klanten vasthouden met een aantrekkelijke rente op spaarrekeningen, en aan de andere kant is de concurrentie op de hypotheekmarkt eveneens scherp. Bovendien blijken steeds meer spaarders hun geld naar internetspaarrekeningen door te sluizen.

Bij Rabobank staat inmiddels 40 procent van het spaargeld op internetspaarrekeningen met een relatief hoge rente. Een jaar geleden was dat nog een kwart van het spaargeld. De omvang ervan steeg met 5 procent naar 75 miljard euro. Rabobank beheert bijna 40 procent van het Nederlandse spaargeld. In totaal hebben klanten ruim 180 miljard euro bij de bank uitstaan.

'De consument houdt de hand nog steeds op de knip. De economische groei de eerste helft van dit jaar werd vooral veroorzaakt door de export', zegt Heemskerk.

Rabobank heeft voor 245,6 miljard aan kredieten verstrekt aan bedrijven en particulieren, een stijging van 4 procent. Particulieren zijn goed voor de helft van dat bedrag.

De bank wist het marktaandeel op de hypotheekmarkt te verhogen van 25,7 naar 26,2 procent. De bank verkoopt niet alleen hypotheken via de eigen vestigingen, maar ook via Obvion. Deze organisatie, waarvan Rabobank 50 procent in handen heeft en pensioenfonds ABP de andere helft, zet hypotheken af via verzekeringstussenpersonen. De eerste helft van dit jaar ontving de Rabobank 60 miljoen euro boeterente van mensen die hun hypotheek oversloten.

De kosten van de coöperatieve bank namen het afgelopen halfjaar toe met met 12 procent. Deze kostenstijging bestond behalve uit een autonome kostengroei van 4 procent uit een voorziening van 120 miljoen euro voor de Operatie Service.

Rabobank wil het aantal werkgebieden terugbrengen van ruim driehonderd naar ongeveer honderdvijftig. Om dit te bereiken zullen veel lokale banken moeten fuseren. Hierdoor zullen de komende twee jaar 1200 banen verdwijnen op het hoofdkantoor in Utrecht.

Heemskerk zegt vooralsnog geen gedwongen ontslagen te verwachten. Voor een groot deel gaat het om externen van wie het contract niet wordt verlengd. De banenreductie moet de bank een besparing van 200 miljoen euro opleveren.

De bank heeft de halfjaarcijfers voor het eerst gepresenteerd op basis van de nieuwe strenge Europese boekhoudregels die volgend jaar van kracht worden. Volgens de bestuursvoorzitter is de invloed onder de streep beperkt omdat de negatieve effecten grotendeels zullen wegvallen tegen de positieve.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden