Winst op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen noteerden woensdag aan het begin van middaghandel plussen. Het optimisme kwam door hoop bij beleggers dat de Amerikaanse economie wat opkrabbelt. De beurs in Londen bleef achter.

De AEX-index stond iets voor het middaguur 0,4 procent, ofwel 1,09 punten, hoger op 211,67 punten. De Amsterdamse hoofdindex zakte daarmee terug van een hogere winst bij de opening. De MidKap-index ging 0,4 procent omhoog tot 287,28 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen respectievelijk 0,7 en 1,3 procent omhoog.

De belangrijkste graadmeter in Londen, de FTSE-100, noteerde vlak. De stemming sloeg daar om nadat bleek dat het aantal werklozen in het Verenigd Koninkrijk is gestegen tot boven de 2 miljoen mensen.

Woningen in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten werd dinsdag bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in februari is gestegen, terwijl een daling werd verwacht.

,,Een prachtig cijfer'', stelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer woensdag. ,,Mogelijk het signaal van stabilisatie. Wellicht ook in de bankensector. Dit zijn de eerste tekenen dat het minder slecht gaat.''

Financiële instellingen vooruit

Binnen de AEX-index gingen financiële instellingen zoals ING, Aegon en SNS Reaal 2,5 procent tot 6,4 procent vooruit. De maker van navigatieapparatuur TomTom kreeg er 7,9 procent bij.

Hoofdfonds Boskalis, actief in de baggerindustrie, liep uit de pas met een verlies van 7,6 procent. Het concern boekte vorig jaar een recordwinst van bijna 236 miljoen euro, maar rekent in 2009 op een afname van de winst. Het bedrijf voorziet een flinke terugval van de vraag als gevolg van de economische crisis.

Heineken

Heineken (min 3,7 procent) was een sterke daler. Donderdag werd bekend dat de consumptie van alcohol in het Verenigd Koninkrijk vorig jaar is gedaald. Dat kwam met name door hogere belastingen en de economische recessie.

De producent van speciale metalen AMG daalde 8,7 procent. Het concern maakte bekend in het vierde kwartaal een verlies te hebben geleden.

Winst voor UniCredit

Op de beurs in Milaan won de bank UniCredit bijna 12 procent. De Italiaanse bank boekte vorig jaar een winst van 4 miljard euro. Dat was meer dan verwacht. Desondanks heeft de bank hulp aangevraagd van de overheden van Italië en Oostenrijk om de financiële crisis te doorstaan.

De euro noteerde woensdagochtend 1,3040 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag stond de Europese munt nog op 1,2990 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden