Winst ING stijgt fors naar 891 miljoen gulden

ING Groep heeft volgens verwachting een stijging geboekt van de winst over het eerste kwartaal van 21 procent. Over de eerste drie maanden van het jaar verdiende de bank-verzekeraar 891 miljoen gulden, vergeleken met 736 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De cijfers stelden niet teleur, maar toch hadden sommige beleggers stiekem gehoopt op een nog hogere stijging. Die bleef uit, waarna een aantal beleggers winst nam en aandelen verkocht. Het fonds sloot 1,30 gulden lager op 86,90.

Omzet en winst stegen bij vrijwel alle afdelingen binnen het bedrijf. De winstverbetering was zo uitbundig dat de groep een voorziening heeft genomen van 200 miljoen gulden 'voor toekomstige kosten'. 'ING heeft een aantal gunstige ontwikkelingen gebruikt om toekomstige kosten versneld te nemen, zodat het ook winstverbetering kan laten zien als het minder meezit', zegt analist Heinie Hakker van Barclays de Zoete Wedd.

De voorziening komt bovenop toch al hoge kosten die zijn gemaakt voor de aanpassing van computersystemen aan de millenium-problematiek en de invoering van de euro.

De verzekeringsactiviteiten boekten een premie-omzetstijging van 16 procent, terwijl het bedrijfsresultaat toenam met 14,6 procent tot 651 miljoen gulden. De winstgevendheid van het schadebedrijf herstelde zich flink. Vorig jaar leed ING nog onder de strenge winter in Amerika die dit jaar milder was en voor minder claims zorgde.

Bij levensverzekeringen - waar de omzet twee keer zo hoog ligt dan bij schade en waarvan de winst die van schade 3,5 keer overtreft - stegen premie-inkomen en resultaat aanzienlijk in de Verenigde Staten en Canada. Vooral Guaranteed Investment Contracts sloegen aan in de VS. In Australië explodeerde het premie-inkomen met 49 procent door zeer hoge vraag naar koopsompolissen.

Het bankbedrijf boekte een bijna even hoog resultaat als de verzekeringsarm. Het onderdeel boekte een resultaat voor belastingen van 620 miljoen gulden, 26,5 procent meer dan de 490 miljoen in de vergelijkbare periode een jaar eerder.

Het klassieke rentebedrijf, waar de bank geld verdient aan de marge tussen het goedkoop aantrekken van geld en het duurder uitlenen ervan - deed het wederom goed. De sterke stijging van het aantal leningen (hypotheken) was de voornaamste reden van de toename van het renteresultaat met 17,9 procent.

Ook de andere bancaire activiteiten leverden een fraaie bijdrage aan de resultaten. De provisie die de bank berekent aan bedrijven voor het uitgeven van effecten en die klanten moeten betalen voor de afwikkeling van transacties in aandelen en valuta leverde 36,8 procent meer op dan een jaar eerder. Het gunstige beursklimaat leidde tot veel opdrachten.

De Britse zakendochter ING Barings deed een belangrijke duit in het zakje.

Ook beleggingen die ING op eigen risico doet op de beurs waren aanmerkelijk lucratiever dan een jaar geleden. De opbrengst van die activiteit steeg maar liefst met 40,2 procent.

Tegenover de hogere baten stonden ook hogere kosten, vooral door automatiseringsuitgaven en de uitbouw van de bankactiviteiten in het buitenland: ING nam in Polen Bank Slaski over. Het aantal medewerkers bij de groep als geheel steeg met ruim 11 duizend tot bijna 65 duizend. Binnen Nederland steeg de loonlijst met 1555 personen tot 30.353, onder andere door de invoering van de 36-urige werkweek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden