Winst ING hoger dan verwacht in derde kwartaal

ING heeft over het derde kwartaal een nettowinst behaald van 1,878 miljard euro tegen 1,554 miljard euro in dezelfde periode van vorig jaar....

ANP

Exclusief het effect van desinvesteringen en bijzondere posten nam de nettowinst met bijna 20 procent toe tot 1,71 miljard euro. Dat resultaat is veel beter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een winstdaling tot 1,1 à 1,5 miljard euro.

De verzekeringstak liet exclusief bijzondere posten en desinvesteringen een winstdaling zien van 3,3 procent als gevolg van lagere beleggingswinsten op verzekeringspolissen. Deze worden onder de nieuwe IFRS-regels tot het resultaat gerekend.

De winstgroei werd vooral in Centraal-Europa, Nederland en de VS behaald. In de VS liepen de levensverzekeringen uitstekend en in Nederland waren winsten op participaties en de herwaardering van onroerend goed en derivaten verantwoordelijk voor de winstgroei.

In Nederland werden bij verzekeringsdochter Nationale Nederlanden tot nu toe meer banen geschrapt dan gepland. Aan het eind van het derde kwartaal waren dat er 340 plus vijfhonderd externe medewerkers. De winstgroei in Nederland, waaraan Nationale Nederlanden een groot deel bijdraagt, bedroeg in de eerste negen maanden 14,5 procent tot 1,14 miljard euro.

De bankentak liet een winstgroei zien van 46,5 procent in het derde kwartaal. ING Direct boekte een winststijging van 57 procent en de Benelux was grotendeels verantwoordelijk voor de winstgroei van de consumententak. De zakenbankdivisie liet een 20,6 procent hogere winst zien.

ING-topman Tilmant is nog steeds positief over de resultaten in de rest van 2005. De bankverzekeraar ziet ook verdere kostenbesparingen. Vanaf 2008 moeten deze ten minste 460 miljoen euro op jaarbasis bedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden