Winst Hoogovens dit jaar boven 400 miljoen

Hoogovens denkt de winst dit jaar met 30 procent te kunnen vergroten. Dit betekent dat het nettoresultaat van het staal- en aluminiumbedrijf boven de 400 miljoen gulden zal uitkomen....

Van onze verslaggever

IJMUIDEN

Hoogovens maakte woensdag bekend dat de winst over het eerste halfjaar met 40 procent is gestegen tot 194 miljoen gulden. Na een aarzelend eerste kwartaal ging het Hoogovens in het tweede kwartaal duidelijk voor de wind.

In de twee resterende kwartalen zal het resultaat nog beter zijn: niet alleen lijkt er nu ruimte te zijn voor prijsverhogingen van staalproducten, ook de verdere stijging van de dollarkoers speelt het concern in de kaart.

Bestuursvoorzitter M. van Veen temperde tijdens een toelichting al te hooggespannen verwachtingen door tegen zijn gewoonte in een concrete winstvoorspelling voor het hele jaar te doen. Beleggers leken hierdoor enigszins teleurgesteld. Op de effectenbeurs daalde de koers van het aandeel Hoogovens. Het fonds sloot woensdag op 132,80 gulden: 3,20 gulden lager dan dinsdag. Begin dit jaar kostte een aandeel Hoogovens nog slechts 70 gulden.

Niettemin toonde Van Veen zich optimistisch. In zijn toelichting liet hij de zo gebruikelijke terughoudendheid helemaal varen. Hij wees erop dat niet alleen in Europa maar wereldwijd de staal- en aluminiumarkt aantrekken.

De winstverbetering gold in de eerste helft van dit jaar zowel voor de staal- als de aluminiumactiviteiten. 'Nog niet alle business-units halen het gewenste rendement van 12,5 procent. Maar we werken bij deze onderdelen aan verbeteringen, enerzijds door de upgrading van activiteiten, anderzijds door kostenreductie.'

Van Veen noemde als probleemgevallen ondermeer de business-units Lange Producten (ondermeer bewapeningsstaal voor de bouw) en de aluminiumwalserij Sidal in Belgie. Ook de nieuw verworven Belgische dochter Boel kan nog niet aan de rendementseisen voldoen, maar het resultaat van dit bedrijf is wel al aanzienlijk verbeterd. Tussen 16 april - toen Hoogovens het bedrijf in de eigen cijfers consolideerde - en 30 juni werd bij Boel nog een verlies geleden van ongeveer 6 miljoen gulden.

De stijging van de dollarkoers heeft Hoogovens in de eerste zes maanden tientallen miljoenen guldens extra opgeleverd. De financiële topman F. van Duyne die Van Veen volgend jaar als bestuursvoorzitter opvolgt, zei dat de koersstijging van de dollar niet alleen gunstig is voor Hoogovens. 'We moeten ook grondstoffen afrekenen tegen een duurdere dollar. Maar per saldo houden we er iets aan over.'

De omzet in de staaldivisie kwam in de eerste zes maanden voor het eerst boven de 3 miljard gulden uit. Belangrijker was dat niet alleen de productie van ruwstaal, maar ook de afzet van walserijproducten meer dan drie miljoen ton bedroeg.

Van Veen stelde dat halffabrikaten voor Hoogovens steeds minder belangrijker worden. In het verleden verkocht Hoogovens nog zo'n 30 procent van het in IJmuiden geproduceerde staal als halffabrikaat. Nu bestaat 93 procent van de afzet uit eindproducten. Hoogovens wil dat nog verder verbeteren. 'Naar 100 procent en zelfs naar meer dan 100 procent. In dat laatste geval zullen we bij andere staalfabrikanten per saldo halffabrikaten gaan inkopen en die bij Hoogovens verder gaan verwerken tot eindproduct.'

Hoogovens hoopt op die manier meer toegevoegde waarde te creëren. 'En toegevoegde waarde kan het concern in de toekomst meer stabiliteit bieden. Hoogovens is nu al robuuster geworden', aldus Van Veen.

In de aluminiumdivisie koopt Hoogovens traditioneel al ruim 50 procent van het primair aluminium in. Niettemin zijn de aluminiumactiviteiten nog aanzienlijk minder renderend dan de staalactiviteiten. Op een omzet van 1,3 miljard gulden werd een operationeel resultaat van 38 miljoen gulden behaald. In de eerste helft van vorig jaar was dat 25 miljoen gulden. Maar Van Veen denkt dat ook de aluminiumpoot in de tweede helft van dit jaar beter zal gaan draaien.

Van Veen kondigde verder aan dat Hoogovens in de tweede helft van dit jaar een definitief besluit zal nemen over de bouw van een nieuwe gecombineerde gietinstallatie en warmbandwalserij in IJmuiden. Met deze investering zal vermoedelijk een half miljard gulden zijn gemoeid. Het eigen vermogen is door de winsten van de afgelopen jaren weer zodanig versterkt dat Hoogovens zich deze uitgave kan permitteren.

Van Veen wilde niet speculeren over een aandelenemissie. Wel constateerde hij dat 'er kennelijk veel belangstelling is voor de aandelen van het Indiase staalbedrijf Ispat'. Dit bedrijf krijgt binnenkort een notering op de beurs van Amsterdam. Van Veen zag Ispat zeker niet als concurrent. 'Zij maken vooral lange producten. Onze kernactiviteit is vooral platte producten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden