Winst bij Achmea stijgt 4 procent

Bankverzekeraarsgroep Achmea boekte in 1999 volgens voorlopige cijfers met 14,7 miljard gulden een 11 procent hogere omzet. Het concern voorziet een nettowinst van ongeveer 630 miljoen gulden, 4 procent meer dan in 1998....

ANP

De samenwerking van Achmea met het Gak wordt waarschijnlijk uitgebreid. Eerder richtten beide ondernemingen dochterbedrijf Argonaut op, dat probeert verzuim en arbeidsongeschiktheid aan te pakken. Eerder leek een fusie met het geprivatiseerde deel van het Gak niet mogelijk, omdat dit bedrijf geen winst kan maken. Vanwege 'gewijzigde kabinetsplannen' wordt een fusie nu wel onderzocht.

Achmea heeft haar winstgroei over 1999 vooral te danken aan het bankbedrijf en het vermogensbeheer. Bij het levensverzekeringsbedrijf, de schadeverzekeringen en de particuliere ziektenkostenverzekeringen van Achmea daalde het resultaat. Bij het levensverzekeringsbedrijf steeg weliswaar het premie-inkomen, maar daar stonden hogere acquisitiekosten, winstdelingen en reserveringen tegenover.

Ook het premie-inkomen uit schadeverzekeringen steeg, maar het resultaat daalde sterk. Dat was vooral het gevolg van ontwikkelingen bij het onderdeel autoverzekeringen, waar zowel het aantal schades als het gemiddelde schadebedrag fors toenam.

Particuliere ziektekostenverzekeringen leverden een eveneens een hoger premiebedrag op, maar ook bij deze poot van het bedrijf daalde het resultaat. Dat was vooral een gevolg van reserveringen, duurdere geneesmiddellen en automatiseringskosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden