Winst bedrijven is gehalveerd

De grote beursgenoteerde bedrijven van Nederland hebben vorig jaar ruim de helft minder winst gemaakt dan in 2008, nota bene een jaar waarvan de tweede helft volledig verloren ging door de financiële crisis.

Boekten de bedrijven die zijn vertegenwoordigd in de AEX-index over 2008 nog ruim 40 miljard euro winst, over 2009 is dat bedrag gekrompen naar een kleine 18 miljard, een daling van 55 procent. Vooral de bedrijven die het zwaarst tellen in de AEX-index, Unilever, Shell en AccelorMittal, zijn daarvoor verantwoordelijk.

Kostenbesparingen

De extreme daling van de winst geeft aan dat het economisch herstel dat halverwege 2009 inzette, niet is doorgedrongen tot de bedrijven. Hun winsten zijn bovendien niet structureel, want ze zijn vooral het gevolg van forse kostenbesparingen. ‘Maar je kunt je niet rijk bezuinigen’, zegt analist Kees de Kort van AFS Capital Management. ‘Op de lange termijn zijn dat dikke minnen.’

‘Echte’ winst moet komen van omzetstijgingen, maar daar was vorig jaar nauwelijks sprake van. Ook voor 2010 verwachten analisten ze niet. De winst over 2010 valt daardoor naar verwachting nog lager uit dan in 2009.

De afgelopen weken hebben vrijwel alle AEX-bedrijven hun jaarcijfers gepresenteerd. Ze zijn ronduit slecht, vindt analist De Kort. ‘Zelfs als je ze vergelijkt met het laatste kwartaal van 2008, wat toch een van de slechtste ooit was.’

Lichtpuntjes

De topmannen en één topvrouw vermeden het uitspreken van hun verwachtingen over 2010. In enkele gevallen leidde dat tot forse koersdalingen op de beurs. ‘Bedrijven zijn onzeker’, zegt Martijn den Drijver van SNS Securities, ‘ze willen niet lichtpuntjes aankondigen en daar vervolgens op moeten terugkomen.’

De vastgoedfondsen Unibail en Corio en AirFrance KLM dragen flink bij aan de afname van de winst: gezamenlijk verliezen de drie bedrijven bijna 2,5 miljard euro. KPN, Heineken en Philips slaagden er daarentegen in hun winsten op te schroeven naar ruim 3,5 miljard.

Nog niet alle 25 AEX-bedrijven hebben hun jaarcijfers bekendgemaakt. De grootste van die laatkomers is supermarktconcern Ahold, dat naar verwachting met positieve cijfers zal komen. Daar staan de bouwbedrijven BAM en Boskalis tegenover. BAM kwam vorige week met een winstwaarschuwing.

De president van de Nederlandse Bank Nout Wellink slaat op de gong van de beurs in Amsterdam. (ANP) Beeld
De president van de Nederlandse Bank Nout Wellink slaat op de gong van de beurs in Amsterdam. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden