Winst Ballast Nedam valt tegen

Cijfers bouwbedrijf lager dan verwacht...

NIEUWEGEIN Het bouwbedrijf Ballast Nedam heeft over het eerste halfjaar van 2007 een nettowinst geboekt van 9 miljoen euro, bijna 44 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar. De omzet daalde met 13 procent tot 507 miljoen euro. De winst voor rente en belastingen nam met 42 procent af tot 15 miljoen euro.

De resultaten voldoen bij lange na niet aan de gemiddelde verwachtingen van analisten. Die rekenden in doorsnee op een omzet van ruim 580 miljoen euro en een nettowinst van 15 miljoen. Het bedrijfsresultaat werd van tevoren ingeschat op 23,6 miljoen euro. De cijfers stroken wel met de vooruitzichten die het bedrijf zelf in maart heeft gegeven.

Ballast Nedam handhaaft de prognose voor het gehele boekjaar; eenzelfde bedrijfsresultaat als vorig jaar. Het bedrijf weet zich daarbij gesteund door een voller orderboek vergeleken met medio 2006. ‘Er ligt een stuwmeer aan werk en mogelijkheden’, aldus scheidend topman René Kottman.

De lagere winst is volgens Kottman te verklaren door een reeks lucratieve vastgoedverkopen die het resultaat onder de streep vorig jaar in het eerste halfjaar omhoog dreven. Dit jaar zijn dergelijke transacties vooralsnog uitgebleven.

Ballast Nedam voorziet voor de tweede helft van het jaar een inhaalslag. Vooral de divisie Bouw en Ontwikkeling moet daaraan een belangrijke bijdrage leveren, met grote bouwprojecten op stapel in onder meer Den Bosch, Eindhoven, Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Maar ook de divisie Infra heeft een goed gevuld orderboek, aldus Kottman.

De vertrekkende bestuurder maakte verder bekend dat Ballast Nedam een voorschot heeft ontvangen van 2 miljoen euro op een schadevergoeding van een voormalige directeur van het bedrijf die wordt verdacht van fraude. Dat geld is echter niet opgenomen in de resultaten of in de prognose. Over de hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding deed het bedrijf geen uitspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden