Winst Ballast giert omlaag

De winst van aannemersconcern Ballast Nedam giert omlaag. Voorzag het bedrijf in maart van dit jaar nog een nettowinst in 2000 van 100 miljoen gulden, vrijdag werd de winstverwachting bijgesteld naar 70 miljoen gulden....

Van onze verslaggever

Het bedrijf wijt de tegenvaller aan de sleephopperzuiger die de autoriteiten in Indonesië maandenlang aan de ketting hadden gelegd. De hopperzuiger 'Amsterdam' is inmiddels weer aan het werk, maar heeft vier maanden noodgedwongen stilgelegen. Dat heeft het bedrijf zeven ton tot een miljoen gulden per week gekost. Nog steeds steggelt de onderneming met Indonesië, omdat er boetes boven het hoofd hangen.

Ook wordt de aannemer geconfronteerd met fikse rentelasten doordat betalingen uit Saudi-Arabië maar langzaam binnenkomen, zo verklaarde het bedrijf vrijdag. Nog altijd hebben de Saudiërs een schuld van 261 miljoen uitstaan. De aannemer verwacht het geld nog dit jaar te ontvangen.

Bestuursvoorzitter R. Kottman toont zich bij een toelichting op de halfjaarcijfers optimistisch, ondanks de winstwaarschuwing. 'Ik benadruk dat deze twee factoren niets afdoen aan de structurele verbeteringen in dit bedrijf', zei hij tegen het ANP. Kottman wijst op de flink hogere orderportefeuille van 4,9 miljard gulden, tegen 3,7 miljard een jaar geleden.

Vooral de divisie Bouw Internationaal van Ballast Nedam boekte successen. Na een aantal zwakke jaren trokken de markten in het Midden-Oosten en vooral in Zuidoost-Azië flink aan.

Kottman laat weten nog steeds 'alle mogelijkheden open te houden' voor de (goedrenderende) baggerdochter. Ook verkoop behoort tot de mogelijkheden, aldus de bestuursvoorzitter.

Over het eerste halfjaar nam de omzet met 14 procent toe tot ruim 2 miljard gulden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat klom 17 procent tot 42 miljoen gulden. De nettowinst daalde licht, met 1 miljoen tot 23 miljoen gulden; dat kwam door een hogere belastingdruk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden