Winst Aegon stijgt eerste kwartaal met 54 procent

Verzekeraar Aegon heeft in het eerste kwartaal een nettowinst behaald van ruim 1,1 miljard gulden. Dat is 54 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar....

ANP

De enorme omzetstijging komt door het effect van de nieuwe Amerikaanse en Britse aanwinst Transamerica en Guardian. Worden ook de verkopen (bank Labouchere) en de wisselkoersinvloeden meegenomen, dan blijft er een autonome stijging van de omzet over van 17 procent.

De fraaie kwartaalcijfers geven de Haagse verzekeraar hoop voor de rest van het jaar. Aegon rekent voor 2000 op een stijging van de nettowinst tussen de 18 en 23 procent.

Vooral Aegons activiteiten in de Verenigde Staten leggen de verzekeraar geen windeieren. Mede door dochter Transamerica steeg de nettowinst in de VS met 70 procent tot 654 miljoen gulden. De winstgroei in de andere belangrijke markt, Groot-Brittannië, lag met 95 procent weliswaar verhoudingsgewijs hoger, maar was met 132 miljoen gulden in omvang kleiner.

De nettowinst in de derde hoofdmarkt van Aegon, Nederland, pakte zonder de 86 miljoen gulden boekwinst van de in maart verkochte bank Labouchere 9 procent hoger uit. Inclusief de Labouchere-cijfers steeg de 'Nederlandse' nettowinst met 14 procent tot 405 miljoen gulden.

Aegon is tevreden over de integratie van Transamerica - vorig jaar aangekocht voor 19 miljard gulden - in de organisatie. De verzekeraar verwacht dat proces eind dit jaar te hebben afgerond.

De levensverzekeringen (inclusief pensioenen en andere beleggingsproducten) leverden 1,5 miljard gulden voor belastingen op, 72 procent meer dan in het eerste kwartaal van 1999. De resultaten uit ongevallen- en ziektekostenverzekeringen nam met 26 procent toe tot 94,7 miljoen gulden.

De schadeverzekeringen bleven duidelijk achter bij Aegon, met een daling van het resultaat met 40 procent tot 19,8 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden