Winst Aegon dit jaar boven twee miljard gulden

Het gaat zo goed bij Aegon, dat de Haagse verzekeraar zijn winstverwachting opnieuw naar boven heeft moeten bijstellen. Aegon rekent dit jaar op een winst van dik twee miljard gulden, een groei van de winst per aandeel van 25 procent....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Aegons bestuursvoorzitter K. Storm presenteerde gisteren een halfjaarwinst van 906 miljoen gulden, 27 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Daarvan was 5 procent, circa 45 miljoen, afkomstig van hogere koersen van de dollar en het pond. Het premie-inkomen steeg met 14 procent tot ruim 10 miljard en de opbrengst van de beleggingen met 10 procent tot 3,55 miljard gulden.

Storm was duidelijk in zijn nopjes. 'We zijn hier om de halfjaarresultaten te vieren', zei hij aan het begin van de bijeenkomst. Trots wees hij erop dat de winst steeds sneller groeit. In de voorgaande jaren nam de winst toe met percentages van 11 tot 15 procent. De komende jaren zal de verzekeringsmarkt in Zuid-Europa sterk groeien. 'En wij staan klaar om daarvan te profiteren.'

'We kunnen met recht zeggen dat we bij de top-10 van de wereld behoren', stelde Storm. Wat balanstotaal en beurswaarde aangaat, staat Aegon volgens hem op een zevende plaats; wat winstgevendheid betreft op een tiende.

De winstgroei is iets hoger dan analisten hadden verwacht. De winst per aandeel steeg met 25 procent tot 3,37 gulden. Analisten gingen uit van maximaal 3,32 gulden. Toen de cijfers bekend werden gemaakt, schoot Aegon op de Amsterdamse effectenbeurs drie gulden omhoog naar 159. Later zakte de koers weer in tot 151 gulden om tenslotte te eindigen op 156,10 gulden, een dubbeltje lager dan donderdag.

Bijna 80 procent van de brutowinst, ruim 1 miljard gulden, is afkomstig van de levensverzekeringen en pensioenen. Omdat de overheid steeds meer aan de markt overlaat, ziet Storm op dat traditionele marktgebied goede kansen voor Aegon.

Met bankieren, voor Aegon een relatief nieuwe activiteit, verdiende het concern de afgelopen zes maanden bruto 114 miljoen gulden. Dat is 48 procent meer dan deze periode in 1996. Dochter Labouchere scoorde goed dankzij de hausse op de Amsterdamse effectenbeurs. Aegons spaarbank Spaarbeleg kreeg de afgelopen maanden 1,4 miljard gulden aan spaargeld binnen. 'Want we blijven Nederlanders. Ondanks alle drukte op de beurs kiezen we toch liever voor veiligheid tegen een hoge rente.'

In Duitsland, waar Aegon eind 1995 een variant van Spaarbeleg opzette, gaan de zaken wat minder goed. De kosten zijn teruggeschroefd, onder meer door de driekoppige leiding terug te brengen tot een directeur. Aegon hoopt dat het Duitse bedrijf eind dit jaar, begin volgend jaar winst gaat maken. Voordat de aanloopverliezen zijn goedgemaakt, duurt volgens financieel directeur H. van Wijk doorgaans 'al gauw zeven tot tien jaar'.

Opmerkelijk was de 61 procent winstgroei tot 61 miljoen gulden bij schadeverzekeringen, een markt waarover doorgaans alleen wordt geklaagd. Volgens Storm heeft Aegon de kosten 'redelijk onder controle'.

Bij de acceptatie van nieuwe klanten worden de risico's en de tarieven goed ingeschat. Klanten die veel aan preventie doen, veelal bedrijven, krijgen lagere premies. Wel waarschuwde Storm - 'Je hóórt te klagen bij schade' - dat de nieuwe wetgeving, die klanten een betere bescherming biedt, de marges onder druk zetten of moeten leiden tot een premieverhoging.

Daarnaast heeft Storm hoge verwachtingen van verdere automatisering, omdat daardoor kostbare arbeidsuren kunnen worden bespaard. Zelf heeft het Storm wel enige tijd gekost om daarin te geloven, zo bleek aan het einde van de persconferentie.

Klanten van Spaarbeleg kunnen sinds kort dankzij een voice response computer telefonisch geld overmaken zonder dat daar iemand aan te pas komt. 'Maar ik heb nog maanden postzegels geplakt. Zelfs ik.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden