RubriekWinnaar en verliezer van de week

Winnaar en verliezer van de week: Wederopstanding Miss Etam, Men At Work Dood en begraven

Richard Turk.Beeld Via LinkedIn

De verliezer

Zelfs voor de meest bevlogen ondernemer was er geen eer meer aan te behalen. Oprichter Marcel van Gelderen trok na 23 jaar zelf de stekker er maar uit.

Deze week viel het doek voor Men at Work dat in 1995 door Van Gelderen in Eindhoven werd opgericht en op het hoogtepunt zestig zaken in Nederland.

In 2007 cashte Van Gelderen al door Men at Work te verkopen aan ZBG Capital van Frank Zweegers. Het leverde hem een plekje op in de Quote 500. Maar vijf jaar later moest hij het stukje bij beetje gaan terugkopen omdat nieuwe eigenaren er minder succes mee bleken te hebben en continu moest worden gesaneerd. Vorig jaar werd hij zelfs weer enig eigenaar.

Maar Van Gelderen was niet van plan geld te blijven verbranden in de mode. Hij weigerde deze week nog een keer enkele miljoenen op te hoesten om het lijden van Men at Work nog langer te verlengen. Dinsdag ging de keten failliet. Een curator mag nog een koper zien te vinden die een doorstart voor de 27 resterende winkels in Nederland mogelijk wil maken. Maar dat zal zeker niet onder de naam Men at Work gebeuren.

Marcel van Gelderen (57) is daardoor niet meteen uit de modebranche verdwenen. Hij is (mede-)eigenaar van de ketens Sissy Boy en Open32. Daarnaast is hij investeerder in 2theloo, een keten van toiletzaken in winkelcentra.

Men at work logo

De winnaar:

Miss Etam is niet kapot te krijgen. Binnenkort hoopt de keten, die zo bekend werd van het bedekken van de lange benen en Hollandse heupen, al weer zijn honderdste winkel te openen. In april 2015 werd het faillissement nog uitgesproken. Toen was Miss Etam van tijdloos en elegant afgezakt naar oubollig en burgerlijk. Nu is het opgeklommen van oubollig en burgerlijk naar actueel en persoonlijk.

Directeur Richard Turk kraaide deze week victorie in een interview met BNR Nieuwsradio. Binnen twee jaar moeten niet alleen alle zaken zijn aangepast aan het nieuwe concept, ook moet Miss Etam er dan weer honderdtwintig hebben. Toen Miss Etam een oude familiezaak die 95 jaar geleden begon als kousenwinkel in 1995 failliet ging, waren er onder die naam honderdveertig zaken. Dat zou betekenen dat Miss Etam bijna even groot wordt als het vier jaar geleden was.

Via een enigszins vage omweg maakte Miss Etam begin 2016 een doorstart onder de hoede van de Belgische groep FNG, die ook eigenaar was geworden van Steps en Claudia Sträter. Die heeft weer wat leven in de brouwerij kunnen brengen.

Volgens Turk kiest Miss Etam bewust voor het midden-middensegment niet te duur en niet te goedkoop, niet te modieus en niet te oubollig. ‘Geen gele jumpsuit, maar wel een gele jurk. En geen concurrentie op prijs, maar op kwaliteit’, aldus Turk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden