Winkelomzet en export namen flink toe in november

Winkels hadden in november 2016 een 4,5 procent hogere omzet dan een jaar eerder. Samen met de 5 procent groei in de maand ervoor is het veruit de snelste toename sinds jaren. Ook de Nederlandse export zag in november een stijging: 5,5 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde.

Vooral voor kledingzaken, doe-het-zelfwinkels en verkopers van keukens en vloeren liepen de zaken goed. Beeld anp

Zowel winkels die voedingsmiddelen verkopen als 'non-food-winkels' verdienden meer. De omzet van de winkels in non-food groeide met 4,1 procent, dankzij hogere prijzen en doordat er ruim 3 procent meer spullen werden verkocht.

Vooral voor kledingzaken, doe-het-zelfwinkels en verkopers van keukens en vloeren liepen de zaken goed. Ook onder meer drogisterijen, parfumerieën, meubelwinkels en verkopers van huishoudartikelen draaiden beter dan een jaar eerder.

De onlineomzet steeg met bijna een kwart. Webwinkels verdienden 22,9 procent meer.

De omzet van fysieke winkels in consumentenelektronica daalt echter al bijna anderhalf jaar onafgebroken. Ook schoenen- en lederwarenwinkels kampten in november met omzetverlies.

Export

De groei van de Nederlandse export in november was de sterkste sinds januari 2015, maar oktober kende ook al een toename van 4,8 procent. Vooral de export van aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen groeide. Er was zowel een stijging bij de uitvoer van in Nederland gemaakte producten als bij de doorvoer van goederen uit andere landen.

De import naar Nederland nam in dezelfde maand met 4 procent toe, waarmee het handelsoverschot neerkomt op 5,5 miljard euro. In oktober was dat 4 miljard euro.

Volgens de CBS Exportradar zijn sinds november de omstandigheden voor de export verder verbeterd. Die omstandigheden worden in sterke mate bepaald door Nederlands concurrentiepositie en de ontwikkelingen op de markten waar Nederland naartoe exporteert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.