Winkeliers willen dievenposters in de etalage hangen

Privacybescherming is volgens winkeliers een groot goed, ‘maar werkt nu in het voordeel van de winkeldief’...

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

Winkeliers moeten de mogelijkheid krijgen afbeeldingen van notoire winkeldieven in hun zaak te hangen. Dat vinden de belangenorganisaties Platform Detailhandel en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Winkels lijden jaarlijks 300 miljoen euro schade door winkeldiefstal, stelt het platform. Eenderde daarvan komt voor rekening van supermarkten. Met name de diefstallen door grotere, professionele bendes zijn een groeiend probleem.

‘Het loopt de spuigaten uit’, zegt CBL-woordvoerder Miranda Boer. ‘In de supermarkten worden hele schappen tegelijk leeggehaald.’ Professionele dieven zouden het vooral gemunt hebben op producten als shampoo, batterijen en scheermesjes – spullen die makkelijk kunnen worden doorverkocht. Volgens het CBL zijn professionele dieven zeer inventief en worden ze niet vaak betrapt.

Het Platform Detailhandel zegt dat bendes op grote schaal gebruik maken van ‘rooftassen’; geprepareerde tassen die worden gebruikt om gestolen goederen uit een zaak te smokkelen zonder dat het alarm afgaat.

Het is het niet de bedoeling voor eigen rechter te spelen of om dieven aan de schandpaal te nagelen, aldus het CBL. Winkels zouden alleen posters mogen ophangen van dieven die nog niet zijn geïdentificeerd. Daarvoor zouden ze gebruik moeten maken van beelden van hun beveiligingscamera’s. Boer: ‘Als we eenmaal weten om wie het gaat, doen we aangifte en is het een zaak van de politie. De posters zijn oplossingsgericht, niet bedoeld als straf.’

Dat het ophangen van posters een schending van de privacy betekent, beseffen de winkeliers. Maar dat belang is volgens hen ondergeschikt. ‘Wij vragen ons af in hoeverre een professionele winkeldief nog recht heeft op privacy’, aldus Boer.

De komende tijd willen de belangenorganisaties met politie, justitie en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) overleggen om te proberen tot een protocol te komen.

Het College laat desgevraagd weten graag in discussie te willen, maar zegt ook dat het ophangen van dievenposters in winkels wettelijk nu niet is toegestaan. ‘Het mag gewoon niet, want het is een schending van het recht op privacy en het portretrecht’, zegt Frederique Hermie van het CBP.

In 2004 werd een sigarenwinkelier die een foto van een vermeende dievegge in zijn etalage had gehangen door de rechter in het ongelijk gesteld. Het was onrechtmatig vond de rechter, omdat de winkelier voor eigen rechter speelde. Foto’s van dieven onder het personeel verspreiden of in de kantine ophangen, is volgens Hermie wél denkbaar. Als het maar niet in het openbaar is.

Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van het Platform Detailhandel: ‘Privacy is belangrijk, maar werkt momenteel in het voordeel van de winkeldief. Je kunt bewakingsbeelden wel aan de politie overhandigen, maar dat haalt weinig uit. Dieven worden vaak niet opgespoord.’ Van Golberdinge is het de bedoeling dat de posters zullen afschrikken en dat winkeldieven sneller ‘achter slot en grendel’ zullen belanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden