Windpark voor Zeeuwse kust fors goedkoper dan verwacht

Ook de bouw van het tweede grote windmolenpark dat 22 kilometer voor de kust van Zeeland komt, valt aanzienlijk goedkoper uit dan het kabinet had geraamd. Het gaat niet maximaal 5 miljard euro aan subsidie kosten, maar 300 miljoen. De windturbines gaan stroom leveren aan 825 duizend tot 1 miljoen huishoudens.

Een windmolen van windmolenpark Noordoostpolder. Beeld anp

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakte maandagavond in Schiedam bekend dat de bouw wordt gegund aan een Nederlands consortium bestaande uit olieconcern Shell, energieleverancier Eneco, baggermaatschappij Van Oord en Mitsubishi-dochter DGE. Zij nemen genoegen met 5,45 cent subsidie per kilowattuur, veel minder dan in de eerste raming beschikbaar zou zijn.

In totaal worden de komende tijd vijf windparken op zee aanbesteed voor de Zeeuwse en Hollandse kust. Ze hebben elk een opbrengst van 700 megawatt - gezamenlijk goed voor de stroom voor 5 miljoen huishoudens. 'Wij lopen verder geen risico', aldus minister Kamp, 'we betalen alleen voor elke kilowattuur stroom die er zal worden geleverd.'

In juli viel de aanbesteding van het eerste windmolenpark bij Borsele al fors goedkoper uit dan voorzien. Toen won het Deense bedrijf Dong de aanbesteding voor 8,7 cent per kWh. Dat was 5,1 cent lager dan vooraf begroot. Kamp verwacht dat de parken na zeven of acht jaar zonder subsidie kunnen.

Voor het kabinet is dit opnieuw een forse meevaller. Bij de ondertekening van het Energieakkoord in 2013 ging het kabinet er nog van uit dat de vijf parken in het duurste scenario 18 miljard euro zouden kosten aan subsidie. 'Mogelijk is 6 miljard euro genoeg', aldus minister Kamp maandag. Dat bedrag is inclusief 2 miljard euro voor aansluitkosten van de windturbines op het elektriciteitsnet aan wal - 1,4 cent per kWh.

Kamp is 'blij dat fossiele energie over enige tijd op prijs kan worden beconcurreerd door duurzame energie'. Die conclusie trekt ook de stichting Natuur & Milieu. 'De subsidie kan dus nog verder omlaag en is op den duur niet meer nodig. Veel sneller dan we ooit hadden durven denken', aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu.

Voor het Shell-consortium is de opdracht een grote opsteker. Het bedrijf greep een half jaar geleden mis bij de aanbesteding voor het eerste grote windmolenpark voor de Zeeuwse kust. Het bedrijf wil zich verder ontplooien als leverancier van groene stroom. Eneco heeft een kleiner windpark aangelegd voor de kust van Noordwijk.

Minister Kamp noemt een aantal verklaringen voor het feit dat het laagste bod zo gunstig uitvalt. De rente staat laag waardoor de financiering voor de bedrijven minder duur uitvalt, er is een grote capaciteit in de offshore-industrie, de concurrentie tussen de bouwers van windturbines is groot en er zijn veel innovaties in de sector.

Na 2023 wil het kabinet nog eens vijf windmolenparken in zee laten bouwen van elk 1.000 megawatt. Ook zullen grote projecten voor aardwarmte en zonnepanelen worden aanbesteed.

Denemarken was eerder dit jaar nog goedkoper uit bij de aanbesteding van een windmolenpark. Daar was het winnende bod 4,99 cent per kWh. Anders dan Nederland betaalt Denemarken ook subsidie uit als de stroomprijzen laag zijn. Daarnaast komen de Deense windturbines minder ver uit de kust te staan en is de Zeeuwse zeebodem tot wel 20 meter dieper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden