Windpark op Noordzee goedkoper dan verwacht

Het eerste windpark op de Noordzee, voor de kust van Zeeland, wordt goedkoper dan begroot. De overheid hoeft hierdoor minder subsidie te verstrekken aan windstroom dan waarmee rekening was gehouden.

Jeroen Trommelen
Windpark London Array is nu nog het grootste van Europa. Beeld Getty
Windpark London Array is nu nog het grootste van Europa.Beeld Getty

Dat zegt minister Kamp van Economische Zaken naar aanleiding van de inschrijfprocedure voor windpark Borssele, waarop het onverwacht storm liep met 38 biedingen. Hoeveel goedkoper de winnende bieding is, wordt pas in augustus bekendgemaakt.

Bedrijven konden inschrijven op een maximale kostprijs voor stroom van 12,4 cent per kilowattuur, maar zijn waarschijnlijk fors onder dit maximum gebleven. Een kilowattuur stroom uit windpark Gemini, dat op dit moment in aanbouw is boven Ameland, gaat waarschijnlijk 17 cent kosten.

Een belangrijke stap

'Het ziet ernaar uit dat de windsector een belangrijke stap heeft gezet op het gebied van kostenreductie. Dit is positief, want het betekent dat het windpark waarschijnlijk tegen lagere kosten gebouwd kan worden dan van te voren begroot', aldus de minister.

De door Economische Zaken gereserveerde subsidie van 18 miljard euro voor vijftien jaar stroomproductie op zee, tot 2032, hoeft mogelijk niet volledig te worden gebruikt wanneer de kosten sterker dalen dan gedacht. Dat is mede afhankelijk van de minimumprijs voor gewone (grijze) stroom.

Het bedrijf of consortium dat het windpark gaat bouwen, krijgt subsidie voor het verschil tussen de marktprijs voor grijze stroom en het bedrag van de eigen offerte. Bij een lage stroomprijs moet hierdoor méér subsidie worden uitgekeerd. De gereserveerde 18 miljard geldt wanneer over de hele periode de maximale subsidie moet worden betaald.

De overheid stelde twee jaar geleden de voorwaarde dat windparken op de Noordzee 40 procent goedkoper moesten worden ten opzichte van het prijsniveau van 2010. Volgens de betrokken bedrijven is dat mogelijk, en ook Energieonderzoek Centrum Nederland stelde dat grotere en beter ontworpen turbines, schaalvoordelen en besparingen op aansluitkosten snel tot kostenverlaging zouden kunnen leiden.

De aanleg van vijf windparken van elk 700 megawatt voor de kust van Zeeland en Noord- en Zuid-Holland betekent een enorme economische impuls voor het bedrijfsleven. Op korte termijn worden 2.150 banen gecreëerd in productie, bouw, onderzoek en beleid voor windprojecten op zee. Volgens het ministerie stijgt die werkgelegenheid naar tienduizend banen in 2020.

De grootste windmolenparken van Europa

Dat de interesse voor windpark Borssele groot was, bleek al op informatiebijeenkomsten. Zowel binnen- als buitenlandse bedrijven en consortia toonden belangstelling. Onder de bieders is onder meer een consortium met energiebedrijf Eneco, Shell, projectontwikkelaar Van Oord en windmolenbouwer Vestas. Andere bieders zijn NUON-eigenaar Vattenfall en RWE, de eigenaar van Essent.

De Nederlandse windmolenparken behoren straks tot de grootste van Europa. Op dit moment is dat het Britse windpark London Array met een capaciteit van 630 megawatt. De gemiddelde omvang van een vorig jaar in Europa gebouwd windpark op zee, was de helft daarvan.

Het eerste windpark Borssele gaat energie leveren voor 800 duizend huishoudens. In de eerste week van september wordt de tender voor het tweede windpark van 700 megawatt voor de Zeeuwse kust geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden