Windmolens voor kust van Egmond (Gerectificeerd)

De bouw van een windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee kan definitief doorgaan. De Raad van State heeft woensdag de laatste bezwaren tegen de verleende milieuvergunning verworpen....

De Stichting Vogelwacht Egmond verzette zich als laatste natuurorganisatie tegen het plan om 36 windmolens op acht kilometer uit de kust in de Noordzee te bouwen. De Vogelwacht vreest dat veel vogels zullen verongelukken omdat de molens op de route van trekvogels worden gebouwd.

Volgens de natuurorganisatie bestaat er nog geen systeem waarmee het aantal dode vogels kan worden gemeten. De raad boog zich over de klacht en concludeerde dat de meetmethodes volop in ontwikkeling zijn. Uiteindelijk zal het best werkende systeem worden gebruikt. De klacht werd daarom verworpen.

Eerder onderzoek van Shell en Nuon, de twee initiatiefnemers van het project, wees uit dat jaarlijks tienduizend trekvogels zullen worden vermalen door de wieken van de windmolens. De energiebedrijven willen voor de kust van Egmond ervaring opdoen voor toekomstige grotere windmolenparken op zee.

Al eerder had de de Stichting Duinbehoud haar verzet tegen het windmolenpark opgegeven. Duinbehoud nam genoegen met een half miljoen euro van Nuon en Shell, waarmee de natuur in het kustgebied kan worden hersteld.

Greenpeace is groot voorstander van het windmolenpark en is dan ook verheugd met de uitspraak van de Raad van State. De milieuclub hoopt dat Shell en Nuon snel met de bouw beginnen.

De 36 turbines bij Egmond leveren straks 99 megawatt, genoeg om 110 duizend huishoudens van stroom te voorzien. Nuon en Shell investeren 200 miljoen euro. De overheid geeft een subsidie op elke kilowattuur geleverde stroom. Het kabinet wil uiteindelijk voldoende windmolens in de Noordzee plaatsen met een totaal aan vermogen van zesduizend megawatt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden