Windenergie

De toekomst van windenergie wordt er met de klimaatverandering niet beter op, aldus het KNMI in zijn laatste klimaatrapport, twee weken geleden....

Door Willem Beusekamp

Volgens een onderzoek, in opdracht van het ministerie van VROM, tekenen steeds meer burgers bezwaar aan tegen windmolens in hun omgeving. Ze vrezen overlast, ontsiering van het landschap en zijn bang dat hun woning minder waard is zodra er grote windturbines in de buurt worden geplaatst.

Als gevolg van dit verzet loopt bijna tweederde van de bouwprojecten voor windmolenparken vast in de gemeentelijke besluitvorming, aldus een onderzoek van alle 214 projecten die, als ze in productie komen, in totaal 4.400 megawatt aan duurzame energie zullen leveren.

Het kabinet heeft als doelstelling om meer duurzame energie uit windmolens te halen, waardoor onder meer de uitstoot van CO2 omlaag kan. Het doel 2011 is 4.000 megawatt extra.

De uitkomsten van de analyses betekenen volgens de woordvoerder van het ministerie van VROM niet direct dat de kabinetsdoelstelling in gevaar komt. ‘Het is positief dat er zo veel projecten worden ontwikkeld, maar er is nog wel een hoop werk te doen om er draagvlak in de maatschappij voor te krijgen.’

De zegsman stelt dat nog niet alle resultaten van het onderzoek bekend zijn. Op basis van de huidige gegevens is volgens hem duidelijk dat het ministerie met gemeenten en provincies om tafel moet gaan zitten om de knelpunten aan te pakken. Zo moet er betere uitleg komen over de noodzaak van duurzame energie, zodat er een breder maatschappelijk draagvlak komt.

Het ministerie voegt eraan toe dat de centrale overheid wellicht ook hardere doelstellingen moet stellen over de hoeveelheden windmolens en locaties. Op die manier worden gemeenten meer gedwongen mee te werken bij het zoeken van een plek waar de minste problemen en weerstand worden verwacht.

Milieuorganisatie Greenpeace wijst er in een reactie op dat het Rijk zelf ook niet voortvarend te werk gaat met duurzame energie. Grote windmolenparken in Flevoland en Eemshaven zijn volgens Greenpeace niet in productie, omdat nog steeds de voorkeur wordt gegeven aan kolencentrales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden