Wim Kok nieuwe commissaris bij Stork

Oud-premier Wim Kok, de vroegere werkgeversvoorman Kees van Lede en...

De drie zwaargewichten zijn benoemd door de ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank. Zij moeten een oplossing forceren in het slepende conflict tussen het bestuur van Stork en twee grootaandeelhouders, de activistische beleggers Centaurus en Paulson.

Kok is na zijn vertrek uit de politiek commissaris geworden bij ING, Shell, TNT en Air France-KLM. Oud-VNO-voorzitter Van Lede was negen jaar topman van verf- en chemieconcern Akzo Nobel en is daar nog steeds commissaris. Hij vervult dezelfde functie bij onder meer Philips en Heineken. Eustace bracht eerst Philips in de jaren negentig in financieel rustig vaarwater en daarna Ahold toen het concern het vertrouwen van banken en beleggers verspeeld had in 2002.

Het conflict tussen Stork en de twee aandeelhouders draait om de strategie van het concern. Centaurus en Paulson willen dat Stork twee van de huidige drie divisies binnen een jaar verkoopt en doorgaat als een luchtvaartonderneming. Het bestuur van Stork vindt dat voorstel te riskant en daarom onverantwoord. Centaurus en Paulson hebben samen een belang van 32 procent in Stork, dat tegen de huidige koers een half miljard euro aan waarde vertegenwoordigt.

De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof moest de knoop in het conflict uiteindelijk doorhakken. Rechtbankpresident Huub Willems besloot op 17 januari drie nieuwe commissarissen te benoemen, die de verstoorde verhoudingen moesten herstellen.

De huidige raad van commissarissen blijft wel in functie, maar wordt op de belangrijkste punten opzij geschoven. De drie nieuwe commissarissen kregen de exclusieve bevoegdheid de agenda's vast te stellen voor de aandeelhoudersvergadering en krijgen een doorslaggevende stem over de strategie van Stork en andere aangelegenheden die het concern en Centaurus en Paulson verdeeld houden.

De benoeming van Kok, van Lede en Eustace is tijdelijk. Zij blijven in functie bij Stork voor de duur van het door de ondernemingskamer bevolen onderzoek naar het beleid van Stork vanaf 1 september 2005.

Dat onderzoek zal hoogstens een half jaar duren en wordt uitgevoerd door Leendert van den Blink, die onder meer enquêteonderzoeken naar Unilever, HBG en Laurus heeft gedaan, en Lou Traas. Traas is voorzitter van de raad van commissarissen van supermarktconcern Sperwer en heeft eveneens al eerder onderzoeken gedaan voor de Ondernemingskamer.

Centaurus en Paulson zijn tevreden over de benoeming van de drie zwaargewichten en zeggen uit te kijken naar een ‘constructieve dialoog’ met de nieuwe onafhankelijke commissarissen en alle andere betrokkenen bij Stork over een toekomstige strategie, die moet zorgen voor groei, kansen voor alle betrokkenen en toenemende aandeelhouderswaarde.

Wim Kok (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden