Willem Smit vlucht naar Brussel

Willem Smit en een beursintroductie, dat is op zichzelf al een bloedstollende combinatie. Maar als Hans Knoop dan ook nog opduikt, is dat een garantie voor doldwaze financiële avonturen....

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

AMSTERDAM

Bij Smits laatste project, Internoc, is dan wel geen sprake van een crisis, maar het jonge computerbedrijf heeft wel iets uit te leggen. Internoc roept al enige tijd dat het naar de beurs wil, de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq om precies te zijn. Die voor dit jaar geplande beursgang is een jaar uitgesteld, onder meer omdat het bedrijf niet kan bogen op mooie resultaten. Daarom gaat het Hoofddorpse bedrijf deze maand dan maar naar de jonge Belgische technologiebeurs Euro.NM - het zusje van de Amsterdamse NMAX.

Beleggers die zich Smits vorige beursperikelen met Datex en Newtron nog kunnen herinneren, vragen zich af wat de geboren Amsterdammer te zoeken heeft op een buitenlandse beurs waar slechts twee bedrijfjes zijn genoteerd. Willen Amsterdamse beleggers niet langer met hem in zaken of is het gewoon toeval, zoals Smit zelf beweert?

Als Smit een beminnelijker behandeling had verwacht van de Brusselse beurs dan de Amsterdamse, dan had de beursfraudezaak op geen slechter tijdstip kunnen komen. Smit werd razendsnel in verband gebracht met enkele hoofdverdachten, zijn voormalige gabbertjes en zakenpartners.

Dat is het Brusselse beursbestuur niet ontgaan. De introductie van Internoc werd onmiddellijk stopgezet. Een diepgaand onderzoek werd bevolen naar Smits mogelijke betrokkenheid. Na maandenlang speurwerk konden de Belgen worden gerustgesteld. Niets verbond Smit met de beursfraude, aldus Knoop. 'Maar het heeft natuurlijk wel voor vertraging van de beursgang gezorgd.'

Ongetwijfeld hebben de Brusselaren door het uitgebreide onderzoek ook nog wat geleerd over Smits verleden aan de Amsterdamse beurs. Datex, waarmee hij zijn eerste fortuin vergaarde van 135 miljoen gulden, moest na een beursschandaal eind jaren tachtig worden verkocht aan Getronics.

Na de zuivering van Smits naam volgde het onfortuinlijke Newtron, dat moest worden gered met een omgekeerde overname door dochterbedrijf Ordina. Aandeelhouders lieten een flinke veer.

'De schoonheidsprijs verdient het niet,' erkent Smit over Newtron. Maar de beursgang van Internoc moet zijn naam weer doen glanzen. Vandaar een lage introductieprijs van 160 Belgische frank (8,72 gulden) terwijl dit jaar de eerste winst wordt verwacht van 10 frank (50 cent). Andere technologiefondsen aan de beurs zijn meestal twee keer zo duur. 'We hechten er zeer aan geen valse hoop te scheppen. Laten we ons maar uiterst bescheiden opstellen', zegt Knoop namens Internoc.

Dat klinkt mooi, maar enige bescheidenheid is ook wel op zijn plaats, vindt de begeleidende Belgische zakenbank Smeets. 'Het is natuurlijk nog maar een startend bedrijf', zegt een woordvoerder.

Er is trouwens verwarring over de cijfers. Internoc zei een half jaar geleden dat het in 1999 een winst verwacht van 45 miljoen gulden op een omzet van 141 miljoen. Nu voorziet het bedrijf nog maar een winst van 28,8 miljoen.

Toch is dat geen aanwijzing dat de zaken tegenvallen, meldt het bedrijf. 'Die 28,8 miljoen is een zeer conservatieve prognose. Adviseurs zeiden dat we beter aan de onderkant van de verwachtingen kunnen gaan zitten', aldus Knoop.

Het bedrijf denkt nog steeds dat het met zijn beheer van pc's op afstand een volstrekt nieuwe en glorieuze toekomst tegemoet gaat. Voor 1998 zijn al orders geboekt ter waarde van 30 miljoen gulden van de geplande 55 miljoen.

Internoc gaat evenmin naar de beurs om oprichter Smit rijk te maken, bezweert het emissieprospectus. Er worden maximaal 3,5 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven en bestaande aandeelhouders mogen voorlopig niet verkopen.

Maar Smit hoeft niet te verkopen. Dat heeft hij namelijk al gedaan. Zijn oorspronkelijke bezit van ruim negen miljoen aandelen heeft hij een jaar na de oprichting in juni 1996 al teruggeschroefd tot 5,6 miljoen. Onderhands verkocht hij zijn aandelen de afgelopen zomer voor 7,80 gulden per stuk, en dat terwijl hij in augustus nog honderduizenden stukken bijkocht voor 3,90 per stuk.

De verkoop leverde hem ruim 25 miljoen gulden op, waarvan het grootste deel kan worden beschouwd als pure winst. Willem Smit is weer helemaal terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.