Wildgroei in woekerpolisclaims vertraagt mogelijk rechtszaken

Woekerpolis, Wakkerpolis, Woekerpolisproces, de Consumentenbond: allemaal behartigen ze de belangen van gedupeerden in de woekerpolisaffaire.

Tjerk Veenstra is een van de gedupeerde in de woekerpoliszaak tegen verzekeraar NN Group.Beeld anp

De wildgroei aan claimclubs van woekerpolishouders vertraagt mogelijk de rechtszaken tegen de verzekeraars. 'Het proces duurt jaren en in de tussentijd hebben de gedupeerden nog niets', zegt hoogleraar privaatrecht Eddy Bauw.

Alleen vorige week al kwamen Wakkerpolis en de Consumentenbond elk met een eigen dagvaarding tegen Nationale-Nederlanden (NN). Woekerpolis.nl heeft al langer een collectieve zaak lopen tegen deze verzekeraar, die een half miljoen woekerpolissen verstrekte. Ook claimveteraan Pieter Lijesen van Woekerpolisproces procedeert tegen NN. Hij bewandelt alleen niet het pad van de collectieve zaak, maar heeft diverse individuele zaken tegen de verzekeraar lopen.

De verschillende clubs hebben ook allemaal schadeclaimprocedures lopen tegen Aegon, ASR en Reaal (het huidige Vivat). Samen verkochten deze verzekeraars minstens zeven miljoen woekerpolissen.

'Deze versnippering leidt ertoe dat de aangeklaagde verzekeraar veel mogelijkheden heeft het proces te vertragen', legt Bauw uit. En als er íéts is waarbij de verzekeraars baat hebben, is het wel vertraging. Pieter Lijesen van Woekerpolisproces: 'De tactiek van de verzekeraars is de belangenbehartigers financieel uit te roken.'

'Daarnaast maakt de wildgroei het voor de verzekeraars moeilijker om tot een schikking te komen. Er zitten immers meer spelers aan tafel die het eens moeten worden', zegt Bauw. Die overeenstemming is met de huidige wetgeving essentieel.

Dat alle clubs behalve de Consumentenbond commercieel zijn of gefinancierd worden door een commerciële partij die bij winst een deel van het geld krijgt, speelt ook een rol. Hierdoor moet de schikking niet alleen interessant zijn voor de gedupeerden, maar ook voor de claimstichting of -vereniging die hen vertegenwoordigt. Een premiekorting op de nog lopende polissen is bijvoorbeeld geen optie in de onderhandelingen, want daaraan hebben de claimadvocaten niets.

Toch biedt de versnippering ook voordelen, zegt Lijesen. 'Doordat we verschillende zaken via verschillende wegen aanspannen tegen dezelfde verzekeraars, komen er meer vonnissen die de jurisprudentie versterken. Daarnaast delen we onderling ook stukken.' Lijesen pleit dan ook voor meer samenwerking tussen de claimclubs.

Gebeurt dat niet, dan is er nog een middel tegen de wildgroei. Een wetsvoorstel dat oud-minister Van der Steur in november indiende, moet ertoe leiden dat de rechter bij een zaak met meerdere claimclubs een 'exclusieve belangenbehartiger' aanwijst. Deze komt dan op voor de belangen van alle gedupeerden.

'Hierdoor komen commerciële partijen buitenspel te staan omdat de wet ook voorschrijft dat de belangenbehartiging zonder winstoogmerk moet zijn', zegt Bauw. 'Er zou een situatie zoals in België kunnen ontstaan, waar alleen het Belgische equivalent van de Consumentenbond nog aan de proceseisen voldoet. Met als resultaat dat er nauwelijks meer zaken van de grond komen.'

Aan het hoofd van stichting Wakkerpolis staat een driemanschap: Bert Jan Tiesinga, Adriaan de Gier en Arco Krijgsman. De Gier is de advocaat van het gezelschap, dat op no-cure-no-paybasis tussen de 3.000 en 4.000 gedupeerden vertegenwoordigt in de zaak tegen Nationale-Nederlanden.

Anders dan de andere clubs financiert de Consumentenbond de procedures uit eigen middelen en zonder winstoogmerk. Ook komt hij op voor alle gedupeerden en niet alleen voor de mensen die lid zijn van de Consumentenbond. Voormalig journalist Marcel Hooft van Huysduynen is bij de Consumentenbond de leider van de campagne tegen de woekerpolissen.

Jurist Pieter Lijesen is veteraan in de claimwereld. Hij begon in 2009 met stichting Hypotheekleed een strijd tegen DSB. Daarna was hij verbonden aan ConsumentenClaim en Woekerpolis.nl. Vijf jaar geleden begon hij voor zichzelf. Hij begeleidt op no-cure-no-paybasis 20 duizend gedupeerden.

Ab Flipse is sinds 2013 de opvolger van Pieter Lijesen als voorzitter van Woekerpolis.nl. De vereniging is oorspronkelijk een initiatief van ConsumentenClaim, maar inmiddels zelfstandig. Behalve op Nationale-Nederlanden richten Flipse en de zijnen hun pijlen (op no-cure-no-paybasis) ook op ASR, Aegon en Vivat. Op donderdagen is Flipse gastpresentator bij Omroep Flevoland.

Jurist Pieter Lijesen vertegenwoordigt 20 duizend gedupeerden.

Massaclaim tegen NN: 3,2 miljard geëist voor 'onterechte' kosten woekerpolissenClaimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend bij verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden). Aanleiding zijn onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering.

Gedupeerde wint rechtszaak om woekerpolis van verzekeraar ASR
In de reeks al jarenlang slepende procedures over de woekerpolissen hebben de gedupeerden een overwinning geboekt. Verzekeraar ASR is volgens het Kifid, het financiële klachteninstituut, de fout in gegaan met het Falcon Levensplan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden