'Wild' konijn in supermarkten komt uit een kooi

Vrijwel al het konijnenvlees dat met de kerst verkocht wordt door Nederlandse supermarkten komt van witte kooikonijnen in plaats van uit het wild, vaak zonder dat dit specifiek op de verpakking staat. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Wakker Dier.

Beeld anp

De meeste supermarkten importeren konijnenvlees uit Hongarije, Frankrijk en China, waar de konijnen opeengepakt leven in draadstalen kooien, met maximaal één a4 ruimte per konijn. Volgens Wakker Dier zorgt de beperkte ruimte voor een hoge sterfte: één op de vijf konijnen haalt de slachtleeftijd niet. De voetzolen van de konijnen raken geïnfecteerd, hun pootjes vergroeien en de dieren verwonden elkaar tijdens gevechten.

Konijnenvlees is een van de meest gegeten 'wildsoorten' rond de kerst, in 2014 goed voor zeker een 2,3 miljoen euro omzet, blijkt uit gegevens van marktonderzoeker IRI. De totale wildomzet van supermarkten lag op 9 miljoen euro. Maar waar de grootgrutters bij hun standaardassortiment steeds meer nadruk leggen op dierenwelzijn, blijft het seizoensgebonden aanbod een ondergeschoven kindje.

Natuur & Milieu toonde vorig jaar in een onderzoek aan dat meer dan de helft van het supermarktwild in werkelijkheid gefokt vlees betreft. Ter vergelijking: bij horecagroothandels is dat een derde en bij poeliers ongeveer een kwart. Supermarkten lossen dit meestal op door met termen als 'tam wild', 'gekweekt wild' of 'vlees met wildsmaak' te verbloemen dat het vlees in eigenlijk in gevangenschap gefokt is. Van de grote supermarktketens is Plus de enige die in Nederland geschoten wild verkoopt, op de konijnen na.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Export

In Nederland zijn er zo'n 70 commerciële konijnenfokkerijen die gezamenlijk meer 320 duizend konijnen houden, voornamelijk bedoeld voor de export. Slechts één fokker, de Limburgse fokker Frans Köhlen, heeft een Beter Leven- ster van de dierenbescherming.

De Beter-Leven konijnen krijgen naast de gebruikelijke brokjes ook wortels en stro te eten, hebben beduidend meer ruimte dan reguliere fokkonijnen, toegang tot daglicht en staan op een ondergrond van kunststof en stro in plaats van draad, wat vergroeiingen aan de pootjes tegengaat. Alleen supermarktketen Plus en het kleinere Jan Linders verkopen konijnenvlees van Köhlen, hoewel die laatste super ook konijnvlees uit China haalt. Biologische supermarkt Marqt verkoopt als enige in Nederland volledig wilde konijnen.

Hoe wild is het in het vleesvak van de super?

Konijn is het meest verkochte stukje wild. Maar dat zijn wel gefokte konijnen in piep-kleine hokjes. Ook ander wild verdient die naam nauwelijks.

Albert Heijn

Naar aanleiding van het Wakker Dier-onderzoek dat vandaag openbaar gemaakt is, beloven Coop, Deen, Hoogvliet, Jumbo, Poiesz, SPAR en Vomar allemaal voor volgend jaar Kerst 'stappen te nemen' om het welzijn van hun konijnen te verbeteren. Al weten zij volgens Wakker Dier nog niet welke stappen dat zijn.

Albert Heijn zegt tegen wakker die interesse te hebben in de Beter Leven konijnen, al produceert de ene boerderij van Köhlen te weinig vlees om in hun vraag te voorzien. Dirk van den Broek en Dekamarkt zeggen toe volgend jaar alleen nog konijnenvlees te verkopen met een Beter Leven-keurmerk. Konijnenfokker Frans Köhlen heeft naar eigen zeggen nog geen bestellingen gehad de Dekamarkt en Dirk van Den Broek.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden