Wijnkratje

Mensen die gaan winkelen, kunnen niet lopen. Die constatering dringt zich op bij Niche tijdens een koopzondag in Amsterdam. De auto moet het liefst in de etalage worden gestald....

Peter van den Berg

Het linnen kratje is eigenlijk een gewone boodschappentas met stevige houten handvatten. Binnenin bevindt zich een stoffen rasterwerk, als een kratje, waarin zes flessen wijn passen. Daarnaast is nog ruimte voor iets extra's, maar dat is bijzaak.

Het wijnkratje doet in de verte enigszins denken aan het aloude melkrekje waarin de melkboer flessen vervoerde in zijn wijk. Zes glazen flessen konden erin, aan de zijkanten van het rek was nog plek voor pakjes boter. Jaap en Diny van Schieveen in de Amsterdamse Kerkstraat, samen met schoonouders meer dan zeventig jaar in de zuivel, hebben er nog een 'achter' staan. Antiek, onder het spinrag. 'Tot eind jaren zestig gebruikt', denkt Diny.

Henk Elzinga's Wijnhandel aan het Frederiksplein kent het 'wijnkratje' van een klant die het 'importeerde' uit Italië. 'Ik heb stad en land afgereisd en de tas in Duitsland gevonden.' Het rasterwerk beschermt de flessen. Een tas met garantie. 'Zes flessen aan het stuur van de fiets en ze blijven heel. Zelf uitgeprobeerd.'

De afstand van melkhandel in de Kerkstraat tot wijnboer aan het Frederiksplein - van flessenrek naar wijnkrat - valt te belopen in 439 stappen. Een afstand die zeker dertig jaar overbrugt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden