Wijnfraudezaak omvangrijker

Rotterdam bindt de strijd aan met een internationaal opererend conglomeraat van frauderende bedrijven. In een eerste zitting voor de Rotterdamse rechtbank is besloten dat liefst 29 getuigen van over de hele wereld zullen worden opgeroepen om te getuigen in een omvangrijke wijnfraudezaak....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Het Rotterdamse Openbaar Ministerie had in eerste instantie de pijlen gericht op twee Zuid-Afrikaanse directeuren van Ocean International BV. Dat bedrijf was van 1996 tot en met 2003 in Rotterdam gevestigd en heeft volgens het OM minstens honderd miljoen euro binnengehaald, door Amerikaanse medici te laten investeren in niet-bestaande wijnvoorraden.

Maar de raadslieden van de twee die niet op de zitting verschenen, voerden aan dat zij maar pionnen zijn in een groter schaakspel.

Advocaat Van der Lee betoogde hoe zijn cliënt, Craig G., als jonge jongen ooit had gereageerd op een advertentietje in een krant, naar Europa was gekomen, en via call centers in een paar jaar omhoog was geklommen tot het directeurschap van de Rotterdamse vestiging.

‘Het begon te lopen en the sky was the limit’, aldus Van der Lee. ‘Mijn cliënt wist helemaal niet hoe het in elkaar zat. Als onwetende provinciaal dacht hij dat het altijd zo ging in het zakenleven.’ G. zou totaal verbijsterd zijn geweest toen hij er eindelijk achter kwam dat de partijen wijn die hij jarenlang als investering had aangesmeerd, niet of nauwelijks bleken te hebben bestaan.

Volgens de raadslieden vormde een groep van ten minste vijf mannen de werkelijke leiding achter de oplichting. Van der Lee schetste hen als een groepje dat in de jaren negentig in Londen bezig was met maar een ding: snel rijk worden. ‘Iedereen die ze tegenkwamen, werd daarbij ingeschakeld.’

‘Iedereen weet wie ze zijn’, zei Van der Lee en hij dreunde de namen op. De belangrijkste van hen zou Paul F. zijn, een Brit woonachtig in Monaco. Zijn naam is de afgelopen jaren veelvuldig opgedoken in verband met allerlei onregelmatigheden. Hij was of is betrokken bij een reeks bedrijven, die zijn verwikkeld in rechtszaken over de hele wereld met mensen die beweren te zijn opgelicht.

Van der Lee wil hen allemaal horen, zodat een beter beeld kan worden gevormd van de rol die zijn cliënt, en zijn kompaan en mededirecteur Sean S., in de zaak speelden.

Het OM verzette zich tegen die rigoureuze uitbreiding van het onderzoek. Paul F. en zijn kompanen hebben de reputatie dat zij batterijen dure advocaten in stelling kunnen brengen, die elk onderzoek eindeloos traineren. Bovendien bevinden de meesten van hen zich in het buitenland en zullen ze moeilijk zijn op te sporen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden