Reportage

Wijnboeren vrezen verplichte vermelding calorieën op wijnfles

Het Europees Parlement stemt vandaag over vermelding van het aantal calorieën op wijnflessen. Wijnboeren voorzien extra werk, en ze vrezen een 'dikmaak-imago'.

Wijnboer Youp Cretier plakt met de hand de etiketten op zijn flessen met biologische wijn. Beeld Marcel van den Bergh

Wijnboer Youp Cretier doet vrijwel alles met de hand. Van het controleren van de jonge druifjes in juni tot het etiketteren van zijn flessen rood en wit een paar jaar later. Met een provisorisch houten apparaatje plakt hij jaarlijks zo'n twaalfduizend stickers op zijn producten. Dat zouden er na vandaag weleens twee keer zoveel kunnen worden. 'En dat is geen goed nieuws', vindt hij.

Het Europees Parlement in Straatsburg stemt vandaag over een resolutie die grote gevolgen kan hebben voor Cretier, wijnboer en -maker van tien soorten biologische wijn per jaar. Op zijn twee hectare grond in Dieren - ooit de moestuin van een jachtslot gebouwd door stadhouder Willem II - staan tien kilometer aan wijnranken, dit jaar bevolkt door negen verschillende druivensoorten. Een Cabernet Cantor, een Solaris, een Regent, een Johanniter; geen wijn die je moet vergelijken met die uit de Bourgogne of de Elzas, zegt hij, 'want dat lukt je toch niet'. 'Hier maken we onze eigen wijn met onze eigen smaak.'

Alcoholstrategie

De resolutie gaat over een nieuw in te voeren 'alcoholstrategie' binnen de Unie. Het opvallendste onderdeel is de verplichting om vanaf 2016 het aantal calorieën in alcoholhoudende dranken te vermelden op de fles. Dus geen huis-tuin-en-keukenrekensommen meer over één glas bier dat gelijk zou staan aan een of twee bruine boterhammen met kaas, maar harde cijfers, samengevat in een gedetailleerde calorietabel op het etiket. De kans is groot dat de resolutie wordt aangenomen.

Het idee komt uit de koker van de Britse organisatie The Royal Society for Public Health en wordt gesteund door onder meer het Nederlandse Voedingscentrum. De achterliggende gedachte: een groot deel van de Europeanen heeft overgewicht, maar vrijwel niemand weet dat een glas rode wijn qua calorie-inname vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een donut.

'Als deze wet er komt, krijgen consumenten eindelijk het inzicht dat ze verdienen', zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. 'En dat is belangrijk omdat drank nauwelijks voor een gevoel van verzadiging zorgt. Bij eten zit je op gegeven moment vol, bij drank duurt dat veel langer waardoor het aantal calorieën ook sneller aantikt.'

Volgens Van der Ploeg is het dus van belang dat liefhebbers hun wijn niet alleen op basis van smaak, maar ook op basis van calorieën kunnen uitkiezen. 'Op al ons eten en drinken staat al vermeld wat er precies in zit, dus waarom zou je een uitzondering voor alcohol willen handhaven?'

Kleine ramp

Nou, antwoordt wijnmaker Cretier, omdat het een kleine ramp zou betekenen voor boeren zoals hij. Een mening die veel wijnmakers in Europa delen. Zo liet het Comité Européen des Entreprises Vins weten dat een calorie-meldplicht tot een 'niet te tolereren stijging van de productiekosten' zal leiden, met 'desastreuze gevolgen voor kleine producenten'. Ook het Nederlandse wijngaardeniersgilde - een brancheclub waarbij het gros van de in totaal 160 Nederlandse wijnboeren is aangesloten - is uitgesproken tegen.

Waarom? In een goed jaar produceert de Gelderse boer Cretier acht- tot tienduizend liter wijn - zeg 12 duizend flessen. Nu nog hebben die flessen één etiket (behoorlijk vol vanwege verplichte informatie als de naam van de wijn, de naam van de wijngaard, het oogstjaar, het adres van de bottelaar, allergeen-informatie, het alcoholpromillage, de precieze inhoud, een NL-BIO -notering met dito biologisch vlaggetje en een zogenoemd Skal-nummer), maar als straks ook een vermelding van de precieze voedingswaarden verplicht is, heeft Cretier een tweede etiket nodig, met alle extra kosten van dien.

Beeld afp

'Belangrijker nog: ik moet straks alle soorten wijn apart laten analyseren', zegt hij. 'Als kleine boer heb ik soms een oogst van maar tweehonderd flessen, die vaak heel anders zijn dan die van het jaar daarvoor. Zodra het alcoholpromillage wat hoger is, of wanneer er wat meer restzoet overblijft, is ook het aantal calorieën totaal verschillend. Dat betekent dat ik elk jaar voor elke druivensoort nieuwe calorie-analyses moet laten uitvoeren. Het wordt kleine streekproducenten eigenlijk onmogelijk gemaakt geld te verdienen vanwege deze Brusselse betutteling.'

Ook de grotere wijnproducenten vrezen de komst van calorielabels. Vooral omdat dat andere populaire drankje, bier, wordt gezien als dikmaker, terwijl hun drank juist associaties opwekt met gezondheid. Een beeld dat radicaal kan omslaan. Zo zijn Franse en Italiaanse wijnboeren bang dat straks beduidend minder van hun drank wordt verkocht zodra drinkers zich realiseren dat wijn soms dikker maakt dan bier. Het is dan ook niet toevallig dat de grote Europese bierproducenten zoals Carlsberg, Heineken en Guinness in maart al besloten het aantal calorieën op hun blikjes en flesjes te noteren. Niet omdat het moest van Europa, zeiden ze, maar geheel vrijwillig, als service naar hun drinkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden