Wijffels stelt code op voor bestuur goed doel

Herman Wijffels, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, gaat een commissie leiden die regels opstelt voor goed bestuur van goede doelen....

In de 'Code voor Goed Bestuur', die in het voorjaar van 2005 verschijnt, staat beschreven hoe goede doelen dienen te worden bestuurd, hoeveel openheid ze moeten geven en hoeveel bestuurders mogen verdienen. De code lijkt daarmee sterk op de code-Tabaksblat die eind vorig jaar werd opgesteld voor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

VFI-voorzitter Paul Beerkens is 'zeer ingenomen' met de benoeming van Wijffels. 'Hij heeft groot gezag binnen en buiten de sector. Dat is belangrijk voor het draagvlak. Deze code is essentieel voor het behoud van het publieksvertrouwen in onze sector.'

De goede doelensector kwam enkele maanden geleden in opspraak door de bestuurderssalarissen. Bij de Hartstichting was de verontwaardiging over het directiesalaris zo groot, dat duizenden collectanten weigerden de straat op te gaan. De opbrengst van de collecte in april was 12,5 procent lager dan een jaar eerder. De Hartstichting vroeg de medisch directeur salaris in te leveren. Die weigerde dat, waarop het Stichtingsbestuur hem uit zijn functie onthief.

Goede doelen hoeven op dit moment bij niemand verantwoording af te leggen. In tegenstelling tot bedrijven zijn ze niet verplicht om een jaarverslag te deponeren bij de kamer van koophandel. Alleen als ze een keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) willen voeren, moeten ze aan bepaalde eisen voldoen.

Het CBF schrijft bijvoorbeeld voor dat de kosten van fondsenwerving maximaal een kwart mogen bedragen van de opbrengsten ervan. In het jaarverslag van 2004 moeten goede doelen voor het eerst duidelijk aangeven wat ze met uitgaven hebben bereikt.

De VFI vertegenwoordigt 83 goede doelen. De vereniging zegt dat die samen goed zijn voor ruim 80 procent van de charitatieve branche. Het is echter onbekend hoeveel geld er precies omgaat. Schattingen lopen uiteen van 1,8 tot ruim vier miljard euro per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden