Wijers wil eisen voor vestiging bedrijf verlagen

Minister Wijers van Economische Zaken overweegt de Vestigingswet helemaal af te schaffen. Deze wet stelt eisen aan iedereen die een bedrijf wil beginnen....

MIKE ACKERMANS

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Het 'Vestigingsbesluit Bedrijven' is al enige tijd omstreden. Deskundigen wijzen op de belemmeringen die de wet oplegt aan beginnende ondernemers. De wet zou voor een deel de oorzaak zijn van het betrekkelijk kleine aantal startende ondernemers dat Nederland kent.

In antwoord op schriftelijke vragen gaf Wijers donderdag zijn bedoelingen prijs: 'We moeten nadrukkelijk de optie open houden dat tot afschaffing van deze wet moet worden overgegaan'. Desgevraagd bevestigt hij liever van de wet af te willen: 'We hebben signalen dat de vestigingswet niet optimaal functioneert'.

Sommige bedrijfstakken vinden de wet juist niet streng genoeg. Vertegenwoordigers van de zelfstandige beroepen, de horeca en de detailhandel klagen al geruime tijd over de lage eisen voor nieuwkomers, waardoor beunhazen te gemakkelijk een kans zouden krijgen.

Maar volgens Wijers zijn veel beginnende ondernemers niet in staat te voldoen aan de vestigingseisen. Ze slagen niet voor de speciale examens die voor sommige beroepsgroepen nog worden afgenomen.

'Het is niet goed uit te leggen waarom voor het slagers- of bakkersvak wel, en voor poeliers of vishandelaars geen examen nodig is', aldus Wijers. Ook voor allochtone starters werpt de Vestigingswet hoge drempels op, vindt Wijers. 'Dat heeft vaak te maken met hun taalachterstand', zegt hij. 'We moeten daarom onderzoeken of de wet nog wel nodig is.'

Wijers deed zijn uitspraken gisteren in de marge van het debat over zijn begroting voor 1998 in de Tweede Kamer. Het CDA-kamerlid Ten Hoopen vroeg Wijers om een evaluatie van het Vestigingsbesluit uit 1995, dat nog door Wijers' voorganger Andriessen is ingediend.

Andriessens wet was al een forse versoepeling en vereenvoudiging van de bestaande verstigingswetgeving. Zijn nieuwe wet bracht het aantal verschillende vestigingsregelingen terug van 88 naar 8, en er kwamen algemene eisen voor de meeste beroepsgroepen.

De evaluatie was pas gepland in het jaar 2001, maar Wijers wil hem volgend jaar al houden en vervolgens actie ondernemen. Wijers denkt niet dat er nog deze kabinetsperiode een besluit uit rolt.

'We leggen onze bevindingen voor aan een volgend kabinet, dat vervolgens kan beslissen', aldus de D66-minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden