Wijers stuurt aan op splitsing De Schelde

De Schelde beleefde in 1997 een dramatisch jaar. Hans Wijers, grootaandeelhouder, en bestuursvoorzitter Rob van den Heuvel spreken dezer dagen indringend over de toekomst....

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

DEN HAAG

Welbeschouwd is De Schelde een bloeiend bedrijf. Vindt Rob van den Heuvel. Ondanks een verlies van 53 miljoen gulden vorig jaar klampt de bestuursvoorzitter zich vast aan een optimistisch toekomstbeeld. Gisteren weet hij, in een toelichting op de resultaten, het zware verlies aan incidenten, blunders en gemiste kansen.

Van den Heuvel heeft hoop. Hij hoopt dat volgend jaar de magere jaren achter de rug zijn. De Schelde, hoopt hij, is dan veranderd van een bedrijf dat volledig kon werken in opdracht van de staat naar een commercieel concern.

Maar de aandeelhouders lijken minder hoopvol gestemd. Het ministerie van Economische Zaken - het rijk bezit 90 procent van de aandelen - en de provincie Zeeland (10 procent) zitten opgescheept met de aandelen van de Vlissingse werf.

Dinsdagavond werd tot na middernacht in Den Haag gesproken tussen de top van De Schelde en de aandeelhouders. Minister Wijers van Economische Zaken wil De Schelde in partjes van de hand doen terwijl Van den Heuvel tracht zijn bonte verzameling zwakke bedrijfsonderdelen bij elkaar te houden. Om deze patstelling te doorbreken hebben de twee partijen organisatieadviseur Max de Jong opdracht gegeven om de toekomst van De Schelde in beeld te brengen.

De Jong heeft inmiddels een eerste proeve overlegd. Maar na drie uur praten besloten Van den Heuvel en Wijers dinsdag de conclusies nog maar eens na te rekenen. Over ruim twee weken verschijnt een nieuwe versie van het rapport-De Jong. Waarschijnlijk adviseert De Jong dan dat splitsing van De Schelde op termijn onafwendbaar is.

Van den Heuvel wil graag zelfstandig doorgaan met een groep bedrijven die marine- en vrachtschepen bouwt, energiesystemen levert en industrie- en chemiefabrieken in elkaar zet. Maar de banken eisen dit jaar versterking van het eigen vermogen met 50 miljoen gulden en dat bedrag komt niet vrij uit de winst. Van den Heuvel verwacht dat er dit jaar een verlies van een paar miljoen wordt geleden en dat het pas daarna weer bergop zal gaan. Grootaandeelhouder Wijers staat niet te trappelen om 50 miljoen voor te schieten.

Een tweede optie die De Jong heeft bekeken, is een fusie met de werven Wilton Fijenoord in Schiedam en de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Dit 'Oranje-scenario' wijst het ministerie van Economische Zaken vooralsnog van de hand.

De drie ondernemingen hoorden ooit tot het Rijn Schelde Verolme-concern. Dat samenwerkingsverband liep uit op een dramatisch faillissement. Gevreesd wordt dat een fusie de opmaat zal zijn van een herhaling van dit debacle.

Bovendien is de overheid kopschuw voor Joep van den Nieuwenhuyzen. Die is sinds een paar jaar eigenaar van RDM. Hij heeft een conflict met de overheid sinds hij door justitie werd beschuldigd van aandelenhandel met voorkennis. Van den Nieuwenhuyzen werd door de rechter vrijgesproken en procedeert tegen de overheid over schadevergoeding.

De derde mogelijkheid is opsplitsing van de onderneming en verkoop van onderdelen. Tenzij Van den Heuvel na de verkiezingen een eventuele opvolger van Wijers op andere gedachten kan brengen, ligt dit scenario het meest voor de hand. De overheid wil al jaren af van de aandelen in De Schelde. Privatisering ligt daarom in het verschiet. De vraag is slechts hoe en wanneer.

Van den Heuvel erkende gisteren dat de structuur van zijn bedrijf te wensen overlaat: 'Je zou de bedrijven van De Schelde vandaag niet meer bijelkaar kopen.' Adviseur De Jong en aandeelhouder Wijers lijken tot de conclusie te zijn gekomen dat dat precies de reden is om De Schelde in stukken te knippen en af te stoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden