Wijers is tegen privatisering stroombedrijven

Privatisering van de elektriciteitsmarkt is voorlopig niet aan de orde. 'Het is levensgevaarlijk nu te gaan privatiseren. Als lagere overheden hun aandelen in energiebedrijven willen verkopen aan private partijen zal ik er alles aan doen dat tegen te houden....

ANP

ANP

DEN HAAG

Dit stelde minister Wijers van Economische Zaken maandag tijdens het overleg over zijn nota Stroomlijnen. Die nota is een schets van een nieuwe elektriciteitswet die voor meer marktwerking bij de productie- en distributie van stroom moet zorgen. De liberalisering is nodig met het oog op een vrije Europese markt.

Wijers vreest dat zonder marktwerking privatisering snel leidt tot private monopolies. Hij reageerde daarmee op plannen van bijvoorbeeld Kerkrade, Bussum en Hilversum om hun aandelen in de respectievelijke distributiebedrijven van de hand te doen.

Ook de werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor een snel begin van privatisering.

De bewindsman wil van de sector een 'overtuigend strategisch plan' zien voor het nieuw te vormen grootschalig productiebedrijf (GPB). 'Het moet een slagvaardig bedrijf worden en niet een sterfhuisconstructie. Een GPB moet nationaal een succes worden, anders heeft het internationaal geen kans.'

Het GPB ontstaat uit een fusie van de huidige vier productiebedrijven. In de plannen van de sector worden negen distributiebedrijiven de nieuwe eigenaar. Die wekken zelf echter ook stroom op. Zij concurreren met elkaar en met hun gezamenlijk eigendom GPB.

Maandag bleek dat de Tweede Kamer in grote lijnen de liberaliseringsplannen steunt. De volksvertegenwoordigers maken zich de grootste zorgen of er op een vrije markt nog wel genoeg aandacht is voor energiebesparing en ontwikkeling van duurzame energie. Ook de bescherming van de kleinverbruiker, voor wie de markt pas over tien jaar vrij is, is een punt van zorg van veel Kamerleden.

'De belangstelling voor grote besparingsprojecten en lange-termijninvesteringen is aan het verdwijnen bij de nutsjongens die nu stoere marktcowboys willen worden. Daar heb ik geen enkel begrip voor', stelde F. Crone van de PvdA. 'Energiebedrijven zullen hooguit zelf willen besparen, maar zullen het niet bevorderen bij hun klanten', aldus Jorritsma van D66.

Wijers vertrouwt op de marktwerking. 'Dat zal de innovatie stimuleren. Het dwingt bedrijven tot efficiency bij de productie. Besparing op verbruik heeft vooral te maken met het gedrag van gebruikers.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden