‘Wij zijn ons van geen kwaad bewust’

Heineken, Grolsch en Bavaria zullen zich verweren tegen de boetes van Eurocommissaris Kroes. De drie brouwers gaan in beroep....

Grolsch zegt ‘volstrekt verbijsterd’ te zijn over de straf voor verboden prijsafspraken in de jaren 1996 tot 1999. ‘We zijn ons van geen kwaad bewust’, aldus een woordvoerder. Bavaria ontkende de aantijgingen dinsdag al. ‘Wij zijn al veertig jaar prijsvechter’, reageerde het directielid Peer Swinkels.

Samen met het Belgische InBev (Dommelsch, Hertog Jan, Leffe en Jupiler) hebben Heineken, Grolsch en Bavaria dik 90 procent van de Nederlandse biermarkt in handen. Heineken heeft ongeveer de helft, InBev 20 procent, Grolsch ongeveer 12 procent en Bavaria 8 procent.

In een woensdag uitgegeven verklaring ontkent Heineken dat de brouwers in de tweede helft van de jaren negentig hebben samengezworen om de bierprijs op te drijven. De prijs in de winkel is in de onderzochte periode zelfs gedaald en in de horeca is de bierprijs gestegen in lijn met de inflatie, zegt de Nederlandse marktleider.

Heineken zal geld opzijleggen voor de boete, maar zegt nu al dat de straf van de Europese Commissie geen invloed zal hebben op de eerder gedane uitspraak dat de nettowinst dit jaar met 10 tot 13 procent zal stijgen.

Vorig jaar steeg de winst van Heineken met met bijna 60 procent tot ruim 1,2 miljard euro. De boetes komen relatief harder aan bij Grolsch en Bavaria. De winst van Grolsch vorig jaar (ruim 19 miljoen) is niet voldoende om de boete van 32 miljoen te betalen. Voor Bavaria komt de klap nog harder aan. De winst over 2005 kwam uit op bijna 8 miljoen en de boete bedraagt bijna 23 miljoen.

In de door Brussel onderzochte periode deden de brouwers wel verwoede pogingen de stagnerende bierafzet omhoog te krijgen. Sinds 1990 daalt de bierconsumptie per hoofd van de bevolking. In dat jaar dronk de Nederlander gemiddeld 90 liter bier per jaar, maar in de vijf jaar daarna daalde de consumptie tot 85,8 liter.

In de jaren daarna heeft de daling zich gestaag voortgezet tot 77,4 liter vorig jaar. Mensen drinken meer wijn en mixdrankjes. ook neemt het aantal Nederlanders dat uit principe geen alcohol nuttigt, elk jaar toe.

Koninklijk Horeca Nederland eist van de brouwerijen dat zij per direct de bierprijzen verlagen. De belangenclub van horeca-ondernemers bereidt een claim voor tegen de brouwerijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden