Wiebes stopt huuraftrek voor zzp'ers

Zzp'ers mogen de huur van hun huis toch niet aftrekken van de winst. Staatssecretaris Wiebes van Financiën gaat een einde maken aan dit belastingvoordeel voor eenpitters omdat het de schatkist teveel geld zou kosten, zo meldde hij dinsdag aan de Tweede Kamer. Opmerkelijk, want twee maanden geleden zei Wiebes nog geen reden te zien om de aftrekpost af te schaffen.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën. Beeld ANP

In augustus besliste de Hoge Raad dat ondernemers met een huurwoning een groot deel van hun huurkosten mogen aftrekken van hun winst als zij minstens eentiende van hun huis gebruiken als werkruimte. Het arrest betrof een bouw-zzp'er die een werkkamer in zijn huis gebruikte om opdrachten te regelen. De zzp'er hoopte 8.935 euro aan huurkosten te kunnen aftrekken, terwijl de Belastingdienst niet verder wilde gaan dan 902 euro. De Hoge Raad stelde de zzp'er in het gelijk.

Wiebes maakte zich destijds nog geen zorgen over de gevolgen van de uitspraak. 'Ik heb geen reden om aan te nemen dat deze regeling nu opeens een stroom op gang brengt', zei hij. Tot nu toe trekt slechts een fractie van de zelfstandigen de huurkosten af, wat de schatkist jaarlijks 20 miljoen euro kost.

Maar Wiebes vreest dat de kosten drastisch oplopen als meer zelfstandigen het aftrekvoordeel ontdekken. Er komen 450 duizend zzp'ers voor in aanmerking. Als de helft daarvan ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van de aftrekpost, loopt de schatkist jaarlijks een half miljard euro mis, schrijft Wiebes. Tot overmaat van ramp daalt dankzij de aftrekpost ook het verzamelinkomen van zzp'ers met een huurwoning, waardoor zij meer huurtoeslag kunnen krijgen.

Het belastingvoordeel leidt ook tot ongelijkheid tussen huur- en koopwoningen, vindt de staatssecretaris. Zzp'ers met een werkkamer in hun koopwoning kunnen hiervoor namelijk geen kosten aftrekken. De meevaller voor de schatkist ter waarde van 20 miljoen euro zegt Wiebes te willen gebruiken om alle zelfstandigen - zowel huurders als kopers - een klein belastingdouceurtje te geven.

De maatregel van Wiebes geldt overigens alleen voor zelfstandigen met een 'onzelfstandige' werkruimte. Ondernemers met een zelfstandige werkruimte, zoals bijvoorbeeld een atelier, behandelkamer of kantoor, kunnen hun kosten wel blijven aftrekken van de winst, ongeacht het feit of ze huurders of kopers zijn. De Belastingdienst beoordeelt een werkruimte als zelfstandig wanneer deze duidelijk te onderscheiden is van de rest van de woning, bijvoorbeeld door een eigen opgang en sanitair. Ook moeten ondernemers hun werkruimte minstens 90 procent van de tijd gebruiken voor bedrijfsdoeleinden, en niet als veredelde woonruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden