Wiebes: geen VAR meer voor zzp'ers

Als het aan het kabinet ligt, hebben zzp'ers en freelancers binnenkort geen VAR-verklaring meer nodig om te laten zien dat ze als zelfstandige werken. Ook de plannen voor een digitale opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie zijn van de baan, schrijft Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.Beeld anp

In plaats daarvan gaat de Belastingdienst werken met voorbeeldovereenkomsten per sector, die op de website van de fiscus komen. Zzp'ers en bedrijven kunnen die gebruiken en invullen. 'Wie zich daarbij aansluit kan van de ene op de andere dag aan het werk', aldus de staatssecretaris in een toelichting. Een bedrijf mag ook, naar voorbeeld van de Belastingdienst, voor al zijn freelancers een eigen overeenkomst opstellen. Als de fiscus zo'n overeenkomst goedkeurt, kan de opdrachtgever deze telkens hergebruiken.

De plannen zijn gebaseerd op voorstellen vanuit zzp-organisaties, werkgevers en vakbonden. Deze moeten leiden tot minder papierwerk voor opdrachtgevers en zzp'ers en meer zekerheid over hoe de fiscus een arbeidsrelatie beoordeelt. In de nieuwe overeenkomsten wordt vastgelegd onder welke voorwaarden de zzp'er werkt. Als deze afspraken worden nagekomen, kan de fiscus achteraf niet met verrassingen komen.

Op dit moment kan een zzp'er flinke naheffingen krijgen als de belastingdienst achteraf concludeert dat hij niet als zelfstandige heeft gewerkt, maar als werknemer. Op dat moment verliest de 'zelfstandige' namelijk het recht op de belastingvoordelen waar hij als zzp'er recht op had en moet hij loonheffing afdragen. Bij de naheffingen wordt alleen de zzp'er verantwoordelijk gesteld, terwijl de opdrachtgever buiten schot blijft.

Samen verantwoordelijk

Met de nieuwe afspraken wordt de opdrachtgever medeverantwoordelijk voor eventueel gesjoemel. Daarmee hoopt de fiscus het aantal schijnzelfstandigen te reduceren. Volgens berekeningen van de Belastingdienst is ongeveer een op de tien zzp'ers geen echte ondernemer, waardoor de schatkist honderden miljoenen misloopt.

'De VAR wordt afgeschaft en het alternatief BGL (Beschikking geen loonheffingen, red.) komt er niet. We zijn gewoon aan het opruimen', zegt Wiebes. 'In het verleden dwarrelden er een half miljoen beschikkingen door het land. Dat had nadelen voor zzp'ers en voor opdrachtgevers. Zzp'ers dachten dat alles in orde was, maar dat bleek bij controle soms niet het geval. Niemand wordt nu nog verrast. En we zijn er ook van af dat als er iets fout is, de zzp'er eenzijdig de rekening krijgt. Ik hoop dit met steun van de beide Kamers per 1 januari te kunnen invoeren.'

Belangenorganisatie Zzp Nederland reageert in een persverklaring tevreden op de brief van Wiebes. 'De huidige VAR is een omslachtig document en geeft alleen zekerheid voor de opdrachtgevers (...) Dat nu uiteindelijk is gekozen voor ons gezamenlijk plan van modelcontracten is een ware verbetering voor iedereen. Ondernemen wordt weer zoals het bedoeld is: ruimte voor ondernemen zonder overbodige administratieve lasten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden