Wie wil Philips Lighting hebben?

Philips' bakermat, de lampendivisie, staat al een tijdje te koop. Tot nu toe lukte het niet onder hands een koper te vinden. Daarom komt een beursgang in beeld. Of is hier sprake van een tactisch spel?

Gerard Reijn
De kranen van de Uljanik-scheepswerf in Pula, Kroatië, zijn voor een lichtfestival in mei 2014 gekleurd met Philips-licht. Beeld REUTERS
De kranen van de Uljanik-scheepswerf in Pula, Kroatië, zijn voor een lichtfestival in mei 2014 gekleurd met Philips-licht.Beeld REUTERS

De onderhandse verkoop van Philips' lampendivisie Lighting lijkt mislukt. Philips topman Frans van Houten kondigde gisteren aan dat een beursgang van deze divisie nu 'het meest waarschijnlijk' is. Hij wees daarbij vooral op het verbeterende sentiment op de beurzen, wat een beursgang aantrekkelijker maakt.

Sinds Philips in september 2014 de afsplitsing van Lighting aankondigde, werden steeds twee routes tegelijk voorbereid: onderhandse verkoop en een beursgang. De afgelopen maanden is druk onderhandeld met potentiële bieders, maar Philips kan kennelijk niet krijgen wat het had gewild.

Helemaal afgelopen is het nog niet met de pogingen tot onderhandse verkoop. Een beslissing, zegt Van Houten, wordt 'op korte termijn' genomen. Analisten vragen zich af of Van Houten wel het achterste van zijn tong laat zien. Analist Jos Versteeg ('ik ben altijd uitgegaan van een beursgang') van Theodoor Gilissen Bankiers houdt rekening met een andere strategie. 'Van Houten moet bieders natuurlijk duidelijk maken dat hij nog een goed alternatief achter de hand heeft', zegt hij.

Van Houten wees op het verbeterde beurssentiment om de groeiende aantrekkelijkheid van een beursgang te onderstrepen. Dat klinkt niet erg geloofwaardig. Toen Philips in september 2014 de afsplitsing van zijn lampendivisie aankondigde, stond de Amsterdamse beursindex AEX op 420 en het aandeel Philips rond 27 euro. Nu staat de AEX iets hoger, rond 450, en het aandeel Philips duidelijk lager: dat sloot maandag met een verlies van 4,27 procent op 24,08 euro.

Schommelingen tot rust gekomen

Op slechts een punt lijkt de beurs iets aantrekkelijker geworden voor een beursgang: de enorme koersschommelingen zijn wat tot rust gekomen.

Media berichtten eerder dat er vier investeringsmaatschappijen geïnteresseerd waren in de lichtdivisie. Apollo Global Management uit de Verenigde Staten, een consortium van het Amerikaanse Blackstone en Onex uit Canada en de Britse investeringsmaatschappij Melrose, die volgens sommige mediaberichten twee weken geleden al afhaakte.

De vierde zou GO Scale Capital zijn, een Chinese investeerder, die vorig jaar al bijna Lumileds, de specialistische lampendivisie (autolampen, leds) van Philips, overnam. Die overname van 2,9 miljard (voor 80 procent van de aandelen) ging niet door omdat CFIUS, de Amerikaanse toezichthouder op fusies en overnames, die blokkeerde. Het is de vraag of GO Scale Capital wel toestemming zou krijgen van CFIUS voor een overname van Philips Lighting.

Beursgang

Een beursgang levert vaak een hogere prijs op, maar heeft ook een nadeel: hij duurt veel langer. Het is uitgesloten dat zo'n groot bedrijf als Philips Lighting in een keer naar de beurs gaat. De aandelen zullen, net als bij ABN Amrobank, in tranches te koop worden aangeboden. Al die tijd blijft Philips dan betrokken bij de lampen - en blijft het concern wachten op zijn geld.

Als de beursgang doorgaat, wordt Philips Lighting meteen een van de grote bedrijven op de Amsterdamse beurs, met een omzet van ruim 7 miljard euro. Philips is in deze markt voor licht de grootste in de wereld, vóór de eeuwige concurrenten Osram en GE. Maar sinds de markt overschakelt naar led zijn er nieuwe concurrenten bijgekomen, met name het Amerikaanse CREE en het Duitse Zumtobel. Die werken sinds enige tijd nauw samen, al hebben ze bij elkaar nauwelijks een kwart van de omzet van Philips.

Philips presenteerde maandag ook de cijfers over zijn eerste kwartaal. De omzet steeg 3 procent naar 5,52 miljard, maar de winst daalde fors: van 100 naar 33 miljoen. Als gevolg van de aanstaande splitsing moest wel meer belasting worden betaald: die post steeg van 31 miljoen naar 75 miljoen.

Bij het af te splitsen Philips Lighting daalde de omzet juist, met 2 procent naar 1,69 miljard. De bedrijfswinst steeg van 85 naar 102 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden